Ordonanța privind reducerea cheltuielilor din sectorul public, adoptată de Guvern
Guvernul a adoptat luni, în ultima şedinţă din acest an, Ordonanţa de Urgenţă care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public, în baza căreia se va alcătui bugetul de stat pe anul viitor.
Articol de Andrei Şerban, 30 Decembrie 2024, 16:42
Ordonanţa de Urgenţă are trei obiective principale: stoparea cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu un procent din PIB, adică cu 19 miliarde de lei şi majorarea veniturilor la bugetul de stat prin aplicarea reformelor structurale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Salariile demnitarilor și ale bugetarilor, înghețate
Ordonanţa mai prevede ca salariile demintarilor să fie îngheţate, iar partidele să primească cu 25% mai puţin faţă de acest an.
De asemenea, ordonanţa mai spune că şi salariile bugetarilor vor fi şi ele îngheţate, nu se vor mai acorda premii suplimentare, angajările la stat vor fi îngheţate în 2025, vor fi desfiinţate şi comasate agenţii şi instituţii publice.
Se înființează Departamentul pentru eficientizarea activităţii guvernamentale
Tot prin această Ordonanţă de Urgenţă se va înfiinţa Departamentul pentru eficientizarea activităţii guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu un procent din PIB anul viitor.
Departamentul va fi alcătuit din specialişti din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono şi va fi condus premierul Marcel Ciolacu şi de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan.
De asemenea, ordonanţa mai introduce un nou impozit: impozitul pe construcţii speciale, care nu se va aplica timp de 90 de zile, ci doar după discuţii pe care le va avea ministru de finanţe cu marile companii care vor face investiţii în România.
Actul normativ adoptat de Guvern măreşte impozitul pe dividende de la opt la 10 procente.