Ordonanţa privind migraţia, respinsă la vot
Ordonanţa care permite aleşilor locali să opteze, timp de 45 de zile, pentru un alt partid fără a-şi perde mandatul a fost respinsă de Camera Deputaţilor, însă forul decizional este Senatul.
Articol de Ioana Tănase, 17 Septembrie 2014, 12:53
Ordonanţa de urgenţă privind migraţia aleşilor locali a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor întrucât nu a adunat jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor.
În favoarea documentului au votat 195 de deputaţi, împotrivă 109 şi 21 s-au abţinut.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, for decizional fiind Senatul în acest caz.
Membrii opoziţiei au criticat vehement această ordonanţă, invocând neconstituţionalitatea ei, dar şi faptul că social-democraţii ar încerca fraudarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
"Există patru decizii ale Curţii Constituţionale care au respins atacurile de neconstituţionalitate ale articolului care se referă la interzicerea migraţiei politice. De la octombrie, asupra primarilor PNL şi PDL a început prigoana. Le promiteţi alocări bugetare, faceţi presiuni, numai pentru a vă asigura că luaţi nişte primari ca să vă aducă numărul de voturi necesar", a spus eorge Scutaru, liderul deputaţilor PNL.
Pe de altă parte, reprezentanţii puterii afirmă că principalul motiv al emiterii ordonanţei a fost de a înlătura blocajele apărute în administraţia locală, după schimbările politice din ultima perioadă, şi nu ar avea nicio legătură cu alegerile prezidenţiale.
"Este cât se poate de adevărat că zona politică a ultimilor doi ani de zile a fost extrem de diversă, că s-au făcut şi s-au desfăcut o mulţime de alianţe, că s-au candidat într-un fel şi până la urmă ne-am trezit într-o altă componentă politică, de aşa fel încât la nivelul autorităţilor locale problema asta trebuia, într-un fel altul, soluţionată. Şi sunteţi şi dvs absolut convinşi de acest lucru, dar nu vreţi să o recunoaşteţi", a spus Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD .
Cu toate că acest for este prima cameră sesizată, for decizional este Senatul, aşa că această ordonanţă de urgenţă mai are o şansă.
Comisiile de Administraţie şi Juridică din Camera Deputaţilor au dat, marţi, raport favorabil Ordonanţei de urgenţă a Guvernului care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să-şi piardă mandatul.
Potrivit Ordonanţei în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a documentului, aleşii locali îşi pot exprima în scris şi o singură dată, opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţilor naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi fără să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.