Ordonanța privind grațierea declanșează reacții în lanț pe scena politică
Reprezentanţii partidelor politice au puncte de vedere diferite cu privire la oportunitatea adoptării unor ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
Articol de Alina Bordeiaşu, 18 Ianuarie 2017, 20:36
ALDE, partid aflat în coaliţia de guvernare, susţine că demersul nu este unul inedit, în timp ce opoziţia se opune vehement.
Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea că instituţia graţierii nu a fost inventată de actualul Executiv şi atrăgea atenţia că în închisori condiţiile sunt dramatice.
"Nu cred că ar trebui să privim cu atâta ură şi cu atâta intransigenţă un lucru care mie mi se pare că trebuie discutat calm, trebuie, sigur, ascultate părerile asociaţiilor profesionale, trebuie luat avizul CSM. Nu înţeleg de ce această tulburare care i-a cuprins pe unii", a spus Tăriceanu.
PNL: Grațierea favorizează infractorii
În opinia PNL, graţierea ar reprezenta un act de favorizare a infractorilor şi un abuz de încredere.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, spunea că există alte soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.
"O lege a amnistiei şi graţierii, dată pe furiş, ar fi un abuz de încredere, ar fi un act de favorizare a infractorului, ar fi un atac la adresa poporului, care vrea să vadă dreptate, şi nu decizii pentru scăparea infractorilor. Pentru rezolvarea situaţiei inumane din închisori, trebuie alocaţi mai mulţi bani, trebuie construite penitenciare - aceasta este soluţia corectă", susține Raluca Turcan.
USR, împotriva grațierii
Şi USR se opune proiectelor iniţiate de Guvern.
Preşedintele Uniunii, Nicuşor Dan, preciza că soluţia pentru supraaglomerarea centrelor de detenţie o reprezintă construirea de noi închisori.
"Există unităţi ale Ministerului Apărării care sunt dezafectate, deci dacă vrem să găsim o soluţie pentru suprapopularea penitenciarelor, putem să o găsim şi putem să o facem, într-un timp rezonabil", a spus Nicuşor Dan.
La rândul său, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, cataloghează drept un abuz intenţia Executivului de a emite ordonanţe de urgenţă pentru graţiere şi pentru modificarea legislaţiei penale.