Ordonanța pe energie și legile justiției, pe agenda Parlamentului
Ordonanţa pe energie şi proiectele de lege privind organizarea judiciară şi statutul magistraţilor,se află pe agenda Parlamentului.
Articol de Iulia Gherman, 25 Septembrie 2022, 18:33
Ordonanţa de urgenţă în domeniul energiei şi proiectele cu privire la organizarea judiciară şi la statutul magistraţilor se vor afla şi săptămâna viitoare pe agenda Parlamentului.
Dacă în cazul primului document se mai aşteaptă încă decizii la nivelul coaliţiei de guvernare, pentru legile pe tema justiţiei, dezbaterile se apropie de final la Camera Deputaţilor în calitate de prim for sesizat.
Se aşteaptă ca mâine proiectele de lege privind organizarea judiciară şi statutul magistraţilor să primească un raport favorabil din partea Comisiei speciale şi apoi, marţi, să fie supuse aprobării plenului Camerei Deputaţilor, într-o formă foarte apropiată de cea elaborată de Guvern.
Parlamentarii puterii susţin că adoptarea rapidă a pachetului de legi pe tema justiţiei va permite ridicarea MCV în cazul României, dar USR consideră că dezbaterile trebuie amânate până la primirea unui aviz din partea Comisiei de la Veneţia.
Deputatul Stelian Ion:Obţinerea acestui aviz este prinsă în programul de guvernare votat în Parlamentul României, în noiembrie 2021. Este esenţial să avem aceste opinii din partea specialiştilor Comisiei Europene pentru democraţie prin drept.
La Parlament vor fi reluate dezbaterile şi asupra ordonanţei pe energie.
Social-democraţii cer, între altele, ca plafonarea preţurilor să se raporteze la consumul curent şi nu la cel de anul trecut. PSD mai propune ca alături de instituţiile de cult, de companiile de apă şi de transport, de preţuri plafonate să beneficieze şi fabricile de medicamente generice.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu: Ţinând cont că fabricile de medicamente generice au un preţ plafonat la medicamente, dacă nu intervenim, în acel moment, acele medicamente dispar de pe piaţa din România.
Şi USR pledează pentru o raportare a consumului de energie la cel din 2021, în timp ce PNL vrea ca plafonul să fie stabilit în funcţie de consumul din ultimii 3 ani, pentru fiecare lună în parte.RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 septembrie, ora 18:01)