Ordonanţa 50 nu e pe placul FMI
Premierul Emil Boc a declarat, joi seară , la TVR, că problema ordonanţei 50, privind creditele bancare urmează să fie rezolvată în Parlament.
Articol de Simona Mihăescu, 29 Octombrie 2010, 09:33
Premierul Emil Boc a declarat, joi seară , la TVR, că problema ordonanţei privind creditele bancare urmează să fie rezolvată în Parlament. Şeful Guvernului consideră, însă, că este nevoie de o soluţie echilibrată.
Emil Boc a precizat că ordonanţa 50 este la Parlament şi anume la Camera Deputaţilor , care este decizională pentru această ordonanţă.
"Ordonanţa 50 nu mai este la guvern, în acest moment. Ea este la Parlament, în Camera decizională, la Camera Deputaţilor, şi acolo urmează să se ia decizia. Am înţeles că există o dispută şi trebuie găsită o soluţie de echilibru, care să protejeze ambele părţi" a spus premierul.
Referindu-se la propunerile economice elaborate de coaliţia de guvernare şi prezentate misiunii FMI, prim-ministrul Boc, a precizat că încă nu este momentul concluziilor, deoarece negocierile sunt în curs.
El a adăugat că o decizie finală în acest sens va fi luată împreună cu partenerii de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
Aplicarea Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori într-un mod corespunzător este o condiţie pentru eliberarea următoarei tranşe de împrumut, potrivit şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"Trebuie să avem o Ordonanţă 50 satisfăcătoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastră, ci şi a Comisiei Europene ", a declarat, joi, şeful Misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, după o nouă rundă de discuţii la Ministerul Finanţelor Publice.
Oficialul FMI a mai spus că discuţiile cu experţii MFP nu au fost finalizate încă. Acestea vor continua vineri şi la sfârşitul săptămânii, iar rezultatul consultărilor, ar putea fi prezentat luni, 1 noiembrie, speră Franks.
Ordonanţa de Urgenţă ,50 din 2010 este actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori şi impune instituţiilor de credit, raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR. Scopul Ordonanţei, este de a asigura transparenţa procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.
Vineri dimineaţă, delegaţia FMI , a avut întâlniri cu reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Progresul României. Întâlnirea se înscrie în programul consultărilor Misiunii, cu partidele parlamentare.