Ordin comun al Ministerelor Sănătății și Educației privind măsurile din școli
Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei au dat publicităţii un ordin cu măsurile de siguranţă sanitară aplicabile în unităţile de învăţământ.
Articol de Nicoleta Turcu, 02 Septembrie 2020, 13:07
Cu mai puţin de două săptămâni înainte de redeschiderea şcolilor, ministerele Sănătăţii şi Educaţiei au dat publicităţii ieri un ordin comun cu măsurile de siguranţă sanitară care se vor aplica în unităţile de învăţământ.
Fiecare şcoală va stabili pe 10 septembrie cum vor fi reluate cursurile.
Totul depinde de evaluarea pe care o va face Institutul de Sănătate Publică.
În funcţie de evaluarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, şcolile pot opta pentru prezenţa tuturor elevilor în clasă, jumătate în clasă, jumătate online sau toţi copii online - după cum a precizat ieri ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru:Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face public şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.981 de unităţi administrativ-teritoriale. Fiecare din aceste unităţi va primi evaluarea, în funcţie de care se va face deschiderea anului şcolar. Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă judeţene sau al municipiului Bucureşti, DSP-urilor şi inspectoratelor şcolare judeţene sau al municipiului Bucureşti scenariul la care s-au hotărât să înceapă acest an şcolar.
Ministrul a mai precizat că dispare declaraţia pe proprie răspundere a părintelui.
În plus, nu profesorii, ci cadrele medicale vor face triajul elevilor, iar masca de protecţie este obligatorie pentru profesori şi elevi, nu şi pentru copiii de grădiniţă mai mici de 5 ani.
La rândul său, ministrul educaţiei, Monica Anisie, a vorbit într-o conferinţă de presă despre modalităţile de interacţiune cu elevii, părinţii şi profesorii prin portalul de informare educaţiacontinuă.edu.ro şi două linii telefonice.
Monica Anisie: Am decis să deschid o linie de Tel Verde la Ministerul Educaţiei, o linie care va fi dedicată răspunsurilor (la întrebările - n.r.) adresate de către părinţi şi elevi. Iar pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Tel Verde pentru a veni în sprijinul acestora.
Ministrul educaţiei a precizat că fiecare cadru didactic trebuie să-şi structureze materia în aşa fel încât să nu existe niciun decalaj de învăţare între elevii.
* Măsurile de protecţie sanitară din ordinul comun
În cazul tuturor ciclurilor de învăţământ, intrarea la cursuri se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri.
De asemenea, traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituţiei de învăţământ, cu păstrarea distanţei de un metru între elevi.
De asemenea, pe lângă triajul la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs. Începând cu clasele primare, prezenţa la orele de curs se va face în procent de 50%, prin rotaţie, la una-două săptămâni.
Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Elevilor, susţine că "autorităţile au ales cu bună ştiinţă să pună în pericol sănătatea elevilor din România şi vom ajunge în situaţia ca şcolile să aibă la dispoziţie doar două zile pentru a pregăti începerea noului an şcolar".
Rareş Voicu: Măsurile de siguranţă care trebuie asigurate în şcoli nu au fost clarificate şi materialele de protecţie care trebuie asigurate din nou în şcoală nu au fost livrate către şcoli. Sunt şi şcoli în oraşele mari care nu au săpun şi hârtie igienică la toaletă. Vorbim despre siguranţă, dar nu facem nimic pentru a garanta această siguranţă în şcoală. Sunt atât de multe şcoli care nu pot respecta sau care nu şi-au făcut dotările necesare sau pregătirile necesare pentru a începe anul şcolar în siguranţă.