Ora Pământului, marcată şi în România. Stingeți luminile la 20.30!
Ora Pământului este un eveniment internaţional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an şi constă în stingerea lumii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale.
Articol de Radiojurnal, 26 Martie 2023, 09:38
Iniţiatoarea acţiunii Ora Pământului, Organizaţia World Wildlife Fund, şi-a propus ca evenimentul din acest an să reprezinte "cea mai amplă Oră a Pământului" de până acum.
Se stinge lumina în peste 190 de ţări şi teritorii, iar activişti de mediu din toată lumea acţionează pentru un viitor mai sigur pentru oameni şi planetă.
Reporter (Gabriela Gârjoabă): Ora Pământului este un eveniment internaţional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an şi constă în stingerea lumii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale.
Timp de 60 de minute, consumatorii individuali, instituţiile şi companiile sunt încurajate să se alăture celui mai mare eveniment de mediu din istorie, care susţine utilizarea responsabilă a energiei electrice.
Prima ediţie a Orei Pământului a avut loc la Sydney, cel mai mare oraş din Australia, în martie 2007 şi au participat 2,2 milioane de oameni. România s-a alăturat acestui demers în 2009, când în zece oraşe s-a stins lumina timp de o oră.
Anul acesta, mai multe companii şi instituţii au anunţat că se alătură demersului. În intervalul orar 20:30-21:30, Administraţia Prezidenţială va întrerupe iluminatul interior şi exterior al Palatului Cotroceni. Şi luminile în Palatul Victoria vor fi stinse, anunţă reprezentanţii Guvernului, dar şi în Palatul CFR, informează Ministerul Transporturilor.
Se stinge lumina şi în Parcul Arheologic din Constanţa.
Are detalii purtătorul de cuvânt al organizaţiei Mare Nostrum, Roxana Crângaşu: Începând cu ora 20:30, ONG Mare Nostrum aduce marea în parc şi stinge lumina. Timp de o oră îi invităm pe constănţeni să fie alături de noi la unul dintre evenimentele cu tradiţie şi anume, Ora Pământului. Alături de participanţi, vom stinge lumina simbolic şi vom aprinde resursele alternative.
Anul acesta, pe lângă întreruperea iluminatului, Organizaţia WWF lansează şi câteva provocări individuale: să gătim cu ingrediente locale şi să evităm risipa alimentară, dar şi să plantăm copaci.