Opt parlamentari de la PP-DD s-au înscris în UNPR
Uniunea Naţională pentru Progresul României are opt noi parlamentari. Patru senatori şi patru deputaţi de la PP-DD şi-au anunţat înscrierea în partid.
Articol de Amalia Bojescu, 12 Decembrie 2013, 18:45
Opt parlamentari PP-DD au părăsit, joi, formaţiunea şi s-au înscris în Uniunea Naţională pentru Progresul României.
Noii senatori înscrişi în UNPR sunt Ionel Agrigoroaei, ales în colegiul 1 din Iaşi, Florina-Ruxandra Jipa, aleasă în colegiul 12 din Bucureşti, Constantin Popa, ales în colegiul 2 din Buzău şi Marian Vasilev, care a obţinut un mandat în colegiul 2 din Constanţa.
Cei patru deputaţi care s-au mutat la UNPR sunt Andrei-Răzvan Condurăţeanu (colegiul 3 din Constanţa), Ioan Hulea (colegiul 3 din Bihor), Nuţu Fonta (colegiul 5 din Maramureş) şi Iacob Puşcaş (colegiul 4 din Sibiu).
Cei opt parlamentari şi-au anunţat oficial înscrierea în UNPR, prin documente înregistrate la Senat şi Camera Deputaţilor.
Liderii PP-DD acuză puterea "că racolează oameni din opoziţie"
Liderii Partidului Poporului Dan Diaconescu acuză acum puterea că racolează oameni din opoziţie.
Odată cu aceste plecări, se schimbă raportul de forţe în Parlament, deoarece PSD poate forma o majoritate parlamentară fără PNL.
Cu toate aceste plecări, grupurile parlamentare ale PP-DD nu sunt în situaţia de a nu mai funcţiona, o spune liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu, care este încrezător că o parte dintre cei care au părăsit partidul se vor întoarce.
El nu înţelege, însă, gestul colegilor săi, care au primit în PP-DD ce funcţii au dorit şi au activat în comisiile parlamentare cerute.
Pe de altă parte, Haralambie Vochiţoiu a acuzat actuala putere că încurajează, în continuare, traseismul politic.
"Pe mine mă doare că sentimentele şi încrederea a peste 1.300.000 de români se tranzacţionează pe nişte interese materiale. Nu a fost nicio problemă de ideologie sau de alte chestiuni. Asta este foarte dureros şi asta trebuie să înţeleagă românii. De asta ne acuză românii pe noi, toţi politicienii, că ei votează într-un fel, iar noi le deturnăm încrederea şi dorinţa lor, odată încheiată ziua alegerilor", a spus Voichiţoiu.
Candidaţii PP-DD au semnat, înainte de alegeri, contracte, ale căror clauze spun că aceştia trebuie să plătească două milioane de euro în cazul în care se înscriu în alt partid.
Liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu, a precizat că deja au fost acţionaţi în instanţă o parte dintre cei care au părăsit partidul.
Cu cei opt parlamentari, PSD a ajuns la 240 de mandate, iar majoritatea necesară pentru susţinerea Guvernului sau adoptarea legilor organice este de 291.
Pe anumite proiecte, PSD ar putea avea susţinerea PC, UDMR şi grupului minorităţilor naţionale, în total 331 de voturi.
PSD poate avea, aşadar, asigurată o majoritate parlamentară fără actualul partener de guvernare, PNL, şi fără PDL.