Opoziţia susţine că noul Cod al Muncii afectează şi salariaţii şi angajatorii
Modificările aduse Codului Muncii de Executiv afectează grav interesele salariaţilor şi angajatorilor, a declarat miercuri, deputatul PNL, Mariana Câmpeanu.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Martie 2011, 14:15
Opoziţia a prezentat miercuri, moţiunea de cenzură , pe care a depus-o marţi, după asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.
Moţiunea de cenzură de fost citită de fostul ministru al muncii, deputatul PNL, Mariana Câmpeanu.
PSD, PNL şi PC au afirmat în faţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor că aceste modificări servesc doar pentru rezolvarea conflictului din interiorul PDL şi din sânul coaliţiei.
La şedinţa de asumare de marţi, adversarii proiectului au mai criticat ceea ce numesc "abuzurile" la care sunt supuşi angajaţii.
Reprezentanţii Guvernului au precizat că noul Cod flexibilizează piaţa muncii şi răspunde nevoilor generate de criza economică şi de aderarea la Uniunea Europeană.
Moţiunea de cenzură va fi dezbătută săptămâna viitoare, miercuri, 16 martie
În ciuda criticilor aduse noului cod, şeful executivului, Emil Boc, susţine că prin modificările propuse se va reduce munca la negru, angajatorii vor putea angaja mai uşor, iar salariaţii îşi vor găsi mai lesne un loc de muncă.
De asemenea, premierul mai spune că actualul Cod este depăşit şi trebuie aliniat legislaţiei europene.
"Actualul Cod al Muncii este din anul 2003. Din 2003 până în prezent au intervenit cel puţin două elemente noi, care determină modificarea Codului Muncii. În primul rând, intrarea României în Uniunea Europeană, în al doilea rând, criza economică globală ne-a demonstrat că avem nevoie de o mai mare flexibilitate a relaţiilor de muncă, a susţinut premierul.
Partenerii de coaliţie consideră că forma finală a codului este acceptabilă şi o vor susţine chiar dacă nu este una perfectă.
UDMR, şi UNPR au obţinut câteva compromisuri, însă mai au şi nemulţumiri
Preşedintele UNPR Marian Sârbu susţine că nu trebuie făcută o legătură între obiectivele de performanţă ale managerului şi contractul individul de muncă.
"Din punctul nostru de vedere, obiectivele de performanţă aparţin managementului şi nu ar trebui să aibă legătură cu contractul individual de muncă, contract individual care, din punctul acesta de vedere, e o verigă mai slabă, din punctul nostru de vedere, în ceea ce priveşte protecţia salariaţilor".