Opoziţia şi-a întrerupt protestul parlamentar
Opoziţia şi-a întrerupt luni protestul parlamentar pentru a vota la Senat proiectele de lege necesare în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei.
Articol de Alina Stănuţă, 02 Aprilie 2012, 19:04
Opoziţia s-a ţinut de cuvânt şi a revenit luni în plenul Senatului, pentru a adopta alături de putere proiecte importante pentru România.
Renunţarea la grevă vine în contextul în care Puterea şi Opoziţia au un număr egal de voturi - 66, iar votul decisiv îi va aparţine senatorului independent Mircea Geoană.
Schimbarea raportului de forţe s-a produs în urma plecării senatorului Iosif Secăşan de la PDL la PNL.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că opoziţia va renunţa la protestul parlamentar dacă prin plecarea din PDL a parlamentarilor de Caraş-Severin, apropiaţi de Sorin Frunzăverde, se va ajunge la o majoritate a USL la Senat.
După mai bine de două luni de pauză la Senat, determinată de protestul parlamentar al USL, senatorii în cvorum de lucru au reuşit să completeze structura de conducere a CSM cu Bogdan Gabor, prim-procuror adjunct la Parchetul Maramureş.
De asemenea, senatorii au reuşit să valideze şi noua conducere a Agenţiei Naţionale de Intergritate.
Este vorba despre Horia Georgescu, preşedinte, şi Bogdan Stan, vicepreşedinte. Alegerea noii conduceri a ANI era importantă, întrucât, la mijlocul lunii aprilie, mandatul vechii conduceri expira.
Şedinţa de plen a fost suspendată după ce au fost adoptate şi alte puncte de pe ordinea de zi, urmând ca cele două proiecte de lege necesare pentru Mecanimsul de Cooperare şi Verificare, Legea notarilor publici şi cea pentru Codul de procedură civilă să fie dezbătute de mâine în Comisia juridică, ceea ce presupune că opoziţia va mai veni la lucru, pentru că în Comisia juridică USL deţine majoritatea şi, apoi, proiectele vor trebui votate în plenul Senatului.
Parlamentarii opoziţiei şi-au început greva parlamentară la începutul lunii februarie şi au anunţat că nu vor reveni în plen până când Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, nu va fi înlocuită din funcţie, cerând, de asemenea, reanalizarea regulamentului Camerei Deputaţilor, prin care s-a acceptat ca partidele care n-au participat la alegeri să aibă grup parlamentar.