Opoziţia propune o lege specială pentru acordul de guvernanţă fiscală
La consultările cu preşedintele Traian Băsescu de miercuri, opoziţia va propune ca măsurile prevăzute în acordul european de guvernanţă fiscală să fie introduse, deocamdată, într-o lege specială pe care s-o adopte Parlamentul.
Articol de Bogdan Isopescu, 12 Decembrie 2011, 11:57
UPDATE Liderii USL doresc o discuţie separată cu preşedintele Traian Băsescu şi eventual cu premierul Emil Boc pe tema summit-ului Uniunii Europene.
Aceasta este condiţia pe care liderii opoziţiei o impun pentru a merge la discuţiile convocate, miercuri, la Cotroceni, a declarat, luni, copreşedintele USL, Crin Antonescu.
"Suntem dispuşi la acest dialog, avem o poziţie pe care deja am anunţat-o, cei cinci paşi, aşa cum îi vedem noi, şi desigur că suntem deschişi unui dialog cu puterea. În sensul acesta trebuie să precizăm că suntem gata oricând să purtăm un dialog cu puterea, adică cu preşedintele şi, eventual, dacă doreşte să fie însoţit de primul-ministru sau de ministrul finanţelor, cine doreşte domnia sa", a spus Crin Antonescu.
El a mai spus că trebuie să existe o dezbatere corectă asupra elementelor cuprinse în acordul interguvernamental şi asupra obligaţiilor ce decurg din acesta.
La rîndul său, copreşedintele USL, Victor Ponta, a arătat că modificarea Constituţiei ar trebui făcută doar după organizarea de alegeri anticipate.
"Noi am propus un lucru care se poate realiza până în martie: adoptarea unei legi cu caracter constituţional, prin consensul tuturor forţelor politice. Noi am venit cu o soluţia concretă. Modificarea Constituţiei acum înseamnă, în afară de procedura parlamentară, înseamnă referendum. Or, dacă pot să garanteze ei că 50% dintre români vor fi de acord cu nişte măsuri care sunt extrem de nepopulare, eu nu cred că cineva se poate angaja la aşa ceva" a susţinut Victor Ponta.
Liderul social-democrat, Victor Ponta, a mai spus că până în martie se poate forma şi un guvern de tehnocraţi, care să implementeze măsurile ce decurg din pactul european şi care să pregătescă alegeri parlamentare anticipate.
El a afirmat că opoziţia susţine înfiinţarea unui comitet de criză putere-opoziţie-BNR, care să găsească soluţii rapide şi să adopte un acord de principiu cu privire la reducerea deficitului.
Preşedintele României se întâlneşte, miercuri, cu partidele parlamentare
Miercuri, la întoarcerea din Turcia, preşedintele Traian Băsescu va avea consultări cu partidele politice asupra acordului de guvernanţă fiscală stabilit, săptămâna trecută, la Consiliul European de Iarnă, pe care România îl va semna în luna martie.
Şeful statului a subliniat că, prin acest pact, statele semnatare se vor angaja să nu depăşească un deficit structural de 0,5%, iar măsurile prevăzute în document trebuie introduse în constituţiile fiecărei ţări până la sfârşitul acestui an.
Traian Băsescu a explicat că acordul nu va afecta nivelul salariilor şi pensiilor prevăzut în bugetul României pentru anul viitor.
"Cred că nu-l va afecta în niciun fel, nici în plus, nici în minus. În schimb, îi va garanta oricărui român că va trăi într-o Uniune Europeană sănătoasă financiar, care nu va mai trece prin astfel de crize. Îi va garanta că va trăi într-o Uniune Europeană care nu va culege efectele globalizării şi să reacţioneze - ţara lui, Uniunea Europeană - să reacţioneze tăindu-i salarii, ci va avea predictibilitate, pentru că Uniunea se aşază pe nişte baze economice solide.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că este necesară modificarea Constituţiei şi introducerea în legea fundamentală a acordului de guvernanţă fiscală, până la finele anului 2012, pentru a exista garanţia că nu poate fi modificat "prea uşor", oricând, cu o majoritate parlamentară de jumătate plus unu.