Opoziţia prezintă Parlamentului a doua moţiune de cenzură
Opoziţia prezintă,vineri,în Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "Legea salarizării guvernului iresponsabil", a doua moţiune de cenzură depusă pe Legea salarizării unitare.
Articol de Andrei Şerban, 17 Decembrie 2010, 09:24
Moţiunea de cenzură, depusă joi de opoziţie pe legea-cadru a salarizării bugetarilor, va fi citită în Parlament.
Potrivit documentului semnat de PSD, PNL şi PC, actul normativ instituie noi discriminări între diversele categorii de bugetari şi legiferează prin grilele de salarizare reducerea permanentă a salariilor bugetarilor cu 25%.
PSD şi-a intitulat moţiunea de cenzură "Legea salarizării guvernului iresponsabil".
Social-democraţii consideră că actuala lege este antisocială, pentru că ar reduce drastic veniturile salariaţilor plătiţi din fonduri publice şi puterea de cumpărare a acestora, şi antieconomică, pentru că reducerea veniturilor a 1,29 milioane de salariaţi din sectorul public conduce la reducerea consumului, reducerea producţiei de bunuri şi servicii şi, în final, la adâncirea crizei economice din România şi la accentuarea descreşterii economice în anul 2011 şi anii următori.
Veniturile viitoare la bugetul public consolidat vor scădea dramatic şi vor pune în dificultate majoră statul, respectiv, cheltuielile sale.
PSD mai consideră că legea încalcă grav Codul Muncii şi legislaţia muncii prin faptul că se elimină plata muncii suplimentare efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar, precum şi munca prestată în zilele de repaos săptămânal şi sărbători legale, nu se mai acordă premii şi prime de vacanţe şi se elimină cel de-al 13-lea salariu.
Prima moţiune, prezentată joi Parlamentului
Textul primei moţiuni de cenzură introdusă de opoziţie după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea privind salarizarea bugetarilor în anul 2011 a fost citit, joi, în plenul Parlamentului, în prezenţa premierului Emil Boc.
Moţiunea urmează să fie dezbătută luni de cele două Camere, în şedinţă comună.
Semnatarii moţiunii - 74 de liberali şi 135 de social-democraţi - susţin că prin Legea salarizării unitare, Guvernul permanentizează scăderile cu 25% aplicate veniturilor bugetarilor.
Textul moţiunii, citit joi de deputatul PNL Cristina Pocora, atrage atenţia că Guvernul nu şi-a respectat promisiunea de a readuce la începutul anului viitor salariile bugetarilor la valoarea de dinaintea reducerii de 25%.
"Acest act normativ este cel mai bun indicator atât pentru lipsa de pricepere a guvernanţilor, cât şi pentru ticăloşia lor. Deşi prevede că salarile vor creşte cu 15% în anul 2011, recuperează în fapt doar 1,4% din salariul pierdut în anul 2010, deoarece pe anul 2011 nu se mai acordă premii, prime de vacanţă sau al treisprezecelea salariu. Mai mult decât atât, se taie tichetele de masă sau tichetele-cadou, se elimină plata orelor suplimentare, precum şi munca prestată în zilele de repaos săptămânal, sărbători legale, încălcându-se astfel Codul Muncii", a spus Cristina Pocora.
Premierul Emil Boc a declarat, după prezentarea moţiuni, că acest demers al opoziţiei va fi respins de Parlament, iar Legea salarizării va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.
Cele două moţiuni de cenzură vor fi dezbătute luni în plenul Parlamentului.