Opoziţia nu votează ,, Legea Funeriu "
Coaliţia la putere este hotărâtă să grăbească adoptarea Legii educaţiei, în dezbatere de patru luni în Parlament.
Articol de Petruţa Smântână, 05 Octombrie 2010, 11:50
Opoziţia, acuzată de Putere că blochează Legea educaţiei în Parlament, atrage însă atenţia că aceasta nu poate fi adoptată prin asumarea răspunderii Cabinetului, deoarece Curtea Constituţională a respins procedura, considerând legea educaţiei de importanţă deosebită.
CCR a avut atunci unele observaţii legate de consultarea societăţii civile şi de necesitatea unor dezbateri atât în comisii, cât şi în plenul fiecărei camere.
PD-L şi UDMR au decis să urgenteze procedurile parlamentare pentru adoptarea legii educaţiei.
Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor şi este în prezent în dezbaterea comisiei de specialitate din Senat.
Dacă în următoarele 10 zile nu va trece de Senat, guvernul ar urma să-şi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect de lege.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a declarat ieri mulţumit de adoptarea de către Camera Deputaţilor, a proiectul Legii Educatiei, iniţiat de Guvern.
,, Ma bucur ca aceasta lege nu intrat si nu a iesit din Camera Deputatilor, ci isi continua demersul ca fiind legea noastra, a tuturor. Îi invit pe deputaţii din arcul guvernamental să fie alături de minister modeşti în aceasta victorie, pentru ca aceasta victorie nu doresc sa o vedem ca pe una politica, ci a noastră, a tuturor".
Premierul Emil Boc spune că asumarea a Guvernului poate avea loc, dacă proiectul legii va fi întârziat de senatori.
,, Partea de dezbateri este acoperită, încât formula angajării răspunderii, din punctul meu de vedere, nu ar mai avea nicio problemă, dar decizia, repet, urmând să aparţină coaliţiei, pentru că un asemenea proiect nu se poate adopta prin formula asumării, dacă nu există susţinerea întregii coaliţii " a mai spus şeful Executivului.
Dincolo de criticile privind procedura de adoptare a legii, Opoziţia cere dezbateri ample, având în vedere importanţa acestui act legislativ. Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ a Senatului, social democrata Ecaterina Andronescu, spune că acuzele aduse opoziţiei, conform cărora ar bloca deliberat legea sunt nefondate.
,, Legea nu este blocată şi nimeni nu o blochează, legea este însă una extrem de importantă, pe de o parte, şi este o lege care are 320 de articole. Ea trebuie să fie coerentă după ce trece de Senat, în aşa fel încât să poată da stabilitate sistemului cel puţin 15 ani de aici încolo. Noi ne-am propus să o dezbatem până când finalizăm legea, ceea ce se va întâmpla probabil în luna noiembrie, cel mai târziu " a precizat Ecaterina Andronescu.
Proiectul Legii Educatiei a primit in comisie 1.695 de amendamente, din care 667 au fost admise, 276 referitoare la continutul initiativei, iar 391 privind rigoarea exprimarii.
Dezbaterile asupra Legii Educatiei au debutat luni, însă au fost întrerupte de numeroase pauze de consultări, cerute atât de deputaţii Puterii, cât şi de cei ai Opoziţiei.
Cele mai aprinse discutii le-a suscitat articolul privind invatamantul minoritatilor, deputatii acceptand in plen varianta Guvernului, care instituie studierea Istoriei si a Geografiei Romaniei in limba maternă.
Proiectul Legii Educatiei propus de Guvern a fost adoptat cu 181 de voturi ,, pentru'' si 95 ,, împotrivă'', aparţinând PSD si PNL.
Deputatii social-democrati si liberali au anuntat că vor vota împotriva proiectului Legii Educatiei Nationale, ei sunt nemultumiti că plenul a ignorat majoritatea amendamentelor depuse de Opozitie şi pentru că proiectul ar reprezenta ,,un troc" politic între PDL si UDMR.
Senatul este for decizional in cazul acestei legi.
Biroul Permanent National al PDL i-a mandatat, luni, pe premierul Emil Boc şi pe liderii grupurilor parlamentare să grăbească adoptarea în Parlament a Legii educatiei si a Legii salarizarii unitare, iar dacă în zece zile acestea nu vor fi finalizate Guvernul iţi va asuma răspunderea.