Opoziţia nu va vota bugetul pe 2011
Partidele din opoziţie nu vor vota bugetul pe anul 2011. De asemenea sindicatele şi-au făcut publice nemulţumirile legate de bugetul de stat. Foto:Agerpres
Articol de Alina Bordeiaşu, 16 Decembrie 2010, 14:55
Nemulţumiri faţă de bugetul pentru anul 2011 au fost exprimate şi de reprezentanţi ai sindicatelor şi, mai ales, de cei ai partidelor din opoziţie care au anunţat imediat după prezentarea proiectului că nu vor vota legea bugetului.
Comisiile de specialitate reunite din cele două Camere ale Parlamentului au început joi dezbaterile, pe care premierul Emil Boc le doreşte rapide, pentru ca legea să poată fi adoptată până la sfârşitul acestui an.
Liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader, este optimist că legea bugetului de stat va fi adoptată în cel mult o săptămână, mai ales că puterea deţine acum majoritatea în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.
"Prin comisiile de specialitate rapid, în comisia de buget mai complicat, e adevărat, dar sigur vor termina duminică şi raportul la comisie. Luni, marţi, miercuri, joi cel târziu, vom aproba bugetul în plen, a dat asigurări Mircea Toader.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, spunea că bugetul pe 2011 se bazează pe creştere economică. Prognozele indică 1,5% şi o reducere a deficitului bugetar de la 6,8 la 4,4%. Conform proiectului adoptat de Guvern, bugetul pe anul viitor are la bază reducerea cheltuielilor şi alocarea de fonduri pentru investiţii. Ministere precum Transporturile, Finanţele, Mediul sau Dezvoltarea Regională primesc bani mai mulţi conform datelor venite de la Guvern.
Vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, este de părere că legea bugetului de stat este ilegală, pentru că se bazează pe legi care nu sunt încă aprobate de Parlament. Deşi PSD a depus peste şase mii de amendamente, social- democraţii nu au mari speranţe că acestea vor fi adoptate. Constantin Niţă crede că bugetul de stat va fi trecut în grabă prin Parlament de către reprezentanţii puterii.
"Veniturile, credem noi că sunt cumva supraestimate, că se prevede o scădere a unor venituri din impozitul pe profit şi din impozitul pe venituri şi creşte TVA-ul, ceea ce este anormal. Deci, înseamnă că prevezi din start că tu vei avea minus în economia românească. Categoric nu vom vota acest buget, a anunţat el.
La rîndul său, viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, susţine că bugetul de stat este lipsit de viziune şi subliniază că liberalii au depus deja, 3300 de amendamente la lege. Acestea vizează, conform declaraţiilor deputatului liberal, stoparea declinului şi reluarea creşterii economice.
Liberalii apreciază că, date fiind importanţa legii şi numărul mare de amendamente, dezbaterile ar trebui să dureze o lună.
"Vrem să arătăm că poate să existe o viziune care să ducă la îndeplinirea a trei obiective şi anume, creştere economică, creare locuri de muncă, distribuire corectă a alocaţiilor bugetare şi, evident, întărirea comunităţilor locale. În situaţia în care se vor accepta amendamentele noastre substanţiale de fond, atunci ne gândim să putem să sprijinim un asemenea buget. Dar, cum nu cred că se va întâmpla asta, atunci evident că bugetul nu va suferi modificări substanţiale, şi vom vota împotrivă" afirmă Nicolăescu.
Până acum, legea bugetului de stat pe 2011 a primit aviz favorabil de la patru comisii de specialitate din Parlament, iar dezbaterile continuă. Comisia de buget este cea care va elabora raportul final ce va fi trimis plenului reunit al Parlamentului, informează redactorul RRA.