Opoziţia nu crede în majorarea salariilor bugetarilor, anul acesta
Opoziţia consideră că o eventuală majorare a salariilor bugetare nu poate avea o bază serioasă, fără o analiză corectă a resurselor financiare. FOTO: Agerpres
Articol de Alina Dobrinescu, 01 August 2011, 16:53
Fostul ministru al economiei, liberalul Varujan Vosganian, crede că salariile din sectorul de stat nu pot creşte anul acesta din cauza proiecţiei bugetare pe 2011.
"2012 este tema predilectă a Guvernului şi atunci s-ar putea să asistăm la o uşoară creştere, numai că în 2011 suntem la nivelul salariilor de la 1 iulie 2010, pentru că uşoara creştere de la începutul anului a fost anulată de tăierea celui de al 13-lea salariu şi de tăierea primelor de vacanţă, la care se adaugă şi rata inflaţiei. Deci, dacă la anul salariile cresc cu 7-8-10%, abia ajung la nivelul la nivelul 1 iulie 2010", este de părere Varujan Vosganian.
De asemenea, Varujan Vosganian consideră că Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială "nu îşi asumă nici o responsabilitate" în legătură cu faptul că ţintele stabilite în 2009 pentru România au fost "toate ignorate".
"Nimic din ce s-a hotărât în 2009 nu s-a îndeplinit până în 2011 şi toată această bravadă în legătură cu succesele sunt o formă prin care practic FMI, Comisia Europeană (CE), Banca Mondială (BM), Banca Naţională a României (BNR) şi Guvernul se acoperă una pe alta în legătură cu eşecul programului început în 2009. Potrivit programului din 2009 în 2011 România trebuia să aibă o creştere de peste 4%", a declarat senatorul PNL în legătură cu concluziile prezentate de delegaţia FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
El a adăugat că instituţiile amintite acoperă eşecul Guvernului pentru că toate "au partea lor de responsabilitate", fiecare în felul ei.
"Fondul Monetar acoperă eşecul pentru că a ignorat în 2009 orice măsură de reformă şi a tolerat ca 2009 să fie sacrificat pentru campaniile electorale, Banca Naţională pentru că a îngăduit şi a acoperit practic slăbiciunile Guvernului ajungând până la nerealizarea tuturor ţintelor de inflaţie şi subminarea severă a veniturilor populaţiei, pentru că în condiţiile în care salariile şi pensiile sunt îngheţate să ai o inflaţie cumulată pe 3 ani de 20 % este de fapt o agresiune la adresa siguranţei materiale a românilor", a mai spus Vosganian.
Liberalul s-a declarat nemulţumit că "nimeni nu suflă o vorbă" despre faptul că acum, potrivit angajamentelor din 2009, România trebuia să aibă o creştere economică de 4%, sau peste 4%.
"Practic, toate laudele lor sunt în legătură cu ce o să fie. Nu se spune faptul că reducerea uşoară a deficitului bugetar nu se datorează priceperii Guvernului, ci sacrificiului românilor", a mai arătat senatorul liberal.
El a mai adăugat că "este straniu" că într-o "Europă îngrijorată de reaprinderea crizei, România pare o insulă de fericire" şi niciuna dintre instituţiile internaţionale nu trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că Romania nu are nici cea mai elementară intenţie de a face un program pentru prevenirea unei eventuale crize.
Eugen Nicolăescu crede că "ceea ce face Guvernul n-are legătură cu creşterea economică"
Referitor la concluziile misiunii FMI în România, liberalul Eugen Nicolăescu susţine că "cine vrea să vadă mai departe poate citi criticele organismelor internaţionale la adresa Guvernului: de la corupţie şi incompetenţă în atragerea fondurilor europene până la situaţia gravă din sănătate."
"Sigur, s-au obţinut indicatori importanţi, dar nu s-a făcut ceea ce trebuie pentru sectorul sanitar. Deci cu alte cuvinte, ceea ce face Guvernul României n-are legătură cu creşterea economică, crearea de locuri de muncă, cu îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei", este de părere Eugen Nicolăescu.
Opoziţia spune că executivul a acordat prea puţină atenţie fondurilor europene, iar atunci când a făcut-o, o mare parte din bani a ajuns la clientela politică, o altă critică a organismelor financiare.