Opoziţia insistă asupra proiectului privind amnistia şi graţierea
Opoziţia, formată din liberali şi democrat-liberali, a insistat pentru introducerea controversatului proiect de lege privind amnistia şi graţierea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor şi, în plus, să fie respins.
Articol de Radio România, 27 Octombrie 2014, 17:21
Înainte de şedinţa de plen, deputatul liberal George Scutaru a acuzat puterea că încearcă să tergiverseze luarea unei decizii în cazul acestui proiect până după alegerea noului preşedinte al României:
"În conformitate cu Articolul 86 cu 2, Biroul Permanent, din proprie iniţiativă sau la solicitarea motivată a iniţiatorilor, poate include în proiectul ordinii de zi dezbaterea unui proiect de lege la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit. Din punctul nostru de vedere, faptul că a patra oară se respinge solicitarea opoziţiei este un exemplu cât se poate de clar că PSD-ul doreşte de fapt ca această lege a amnistiei şi graţierii să fie votată după alegerile prezidenţiale. Noi am mobilizat toţi colegii parlamentari. Sperăm ca şi PSD-ul să aibă prezenţa necesară pentru a respinge acest proiect", a declarat Scutaru.
Între timp, Camera Deputaţilor a respins cererea opoziţiei de introducere pe ordinea de zi a proiectului privind amnistia şi graţierea.
Victor Ponta: PSD, împotriva acestei legi
Întrebat despre repunerea pe ordinea de zi a legii amnistiei şi graţierii, Victor Ponta a arătat că această lege nu va trece.
"Am spus foarte clar că suntem împotriva adoptării acestei legi când va fi pe ordinea de zi. Doar că Opoziţia (...) a uitat să ceară să fie pusă pe ordinea de zi. În plen nu a spus nimeni absolut nimic, cred că e un joc electoral, vreau să reamintesc că ideea acestei legi a apărut de la colegii liberali şi că, din moment ce s-a pronunţat toată lumea împotrivă, e foarte clar că nu va trece", a replicat Victor Ponta.
Camera Deputaţilor trebuia să se pronunţe astăzi şi asupra solicitării procurorilor anticorupţie de încuviinţare a arestării preventive a deputatului conservator Ion Diniţă, cercetat în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, liberalul Aristotel Căncescu.
Votul plenului deputaţilor a fost însă, din nou, amânat din cauza lipsei de cvorum.