Opoziţia despre guvernarea Ponta: USL a transformat statul în unul clientelar
Liderii USL par mulţumiţi de prestaţia guvernamentală a primului an în condiţii de criză economică, în timp ce opoziţia, reprezentantă de PDL, îi acuză de clientelism politic şi de regres în domeniul investiţiilor.
Articol de Bogdan Isopescu, 07 Mai 2013, 19:55
Victor Ponta recunoaşte că deşi există multe lipsuri, linia imprimată în primul an poate asigura creştere economică în următorul, element prezent şi în previziunile Comisiei Europene.
Câştigurile USL ar fi: stabilitatea politică, viziune guvernamentală clară, fapt ce a permis creşterea salariilor şi pensiilor sau redeschiderea unor proiecte naţionale, precum şi agricultura unde semnele arată că sunt cultivate 10 milioane de hectare dintr-un total de 11.
Şi partenerul de alianţă, liderul PNL, Crin Antonescu consideră că, "în esenţă", guvernarea a răspuns aşteptărilor.
"USL marchează la capitolul 'reuşite' şi o prestaţie guvernamentală care indiferent că, aşa cum e normal, poate să fie criticată de opoziţie, de alţi observatori. În esenţă a răspuns aşteptărilor pe care şi le-au pus în noi şi în guvernul nostru cei care ne-au dat acest vot", a afirmat Antonescu.
Referindu-se priorităţi legislative,liderii USL amintesc modificarea Constituţiei cu termen în toamnă pentru referendum şi regionalizarea.--fb2
Printre priorităţile guvernamentale, Victor Ponta a trecut în revistă "o Românie cu export de energie şi produse agricole", absorţie ridicată de fonduri europene, descentralizare şi infrastructură rutieră.
" Evident că zona de infrastructură trebuie îmbunătăţită. Domnul Şova m-a înştiinţat că practic de mâine încep negocierile care trebuie să finalizeze contractul pentru Comarnic-Braşov. La fel suntem în faza avansată cu centura de sud a Bucureştiului şi cu autostrada Piteşti-Craiova", a spus premierul.
Opoziţia despre guvernarea Ponta: USL a transformat statul în unul clientelar
De partea cealaltă, opoziţia spune că este normal ca puterea să transmită doar mesaje triumfătoare, însă realitatea ar fi cu totul alta.
Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, afirmă că USL a transformat statul în unul clientelar, birocratic, care trăieşte pe spatele celor care muncesc impozitându-i excesiv prin 20 de taxe noi.
Ea spune că din punct de vedere economic România înaintează în ritmul unui melc.--fb1
"Românii construiesc mult mai puţin, datoria publică guvernamentală creşte, datoria externă totală a depăşit pragul psihologic de 100 de miliarde euro.USL impozitează munca, să plătească nemunca", a susţinut Andreea Paul.
Miercuri, PDL lansează cartea neagră a primului an de guvernare USL, document în care democrat-liberalii încercă să surpindă efectele negative ale activităţii actualei puteri, mai informează redactorul RRA.