Opoziţia continuă boicotul parlamentar
Deputaţii PSD şi PNL au absentat din nou, miercuri, de la lucrările Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, menţinîndu-şi astfel poziţia de a nu participa la lucrări atîta timp cît acestea sunt conduse de preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Octombrie 2010, 12:45
Şedinţa Biroului Permanent a Camerei Deputaţilor nu a avut loc nici miercuri, din cauza absenţei deputaţilor PSD şi PNL .
Vicepreşedintele Biroului Permanent, deputatul PDL, Ioan Oltean a afirmat că din cauza blocării activităţii conducerii Camerei de către Opoziţie , 140 de proiecte de legi nu sunt distribuite comisiilor de specialitate .
"Opozitia nu s-a prezentat nici de data aceasta, să sperăm că, poate luni la şedinţa saptamânală de la ora 14,00 poate cel de sus le dă mai multă înţelepciune ca să realizeze că nu au niciun fel de motiv serios pentru a bloca activitatea parlamentară. Că chiulul parlamentar s-a desfăşurat suficient de mult timp", a declarat democrat-liberalul Ioan Oltean.
El a adăugat că situaţia s-ar putea rezolva prin modificarea regulamentului instituţiei , astfel încât atribuţiile Biroului Permanent să fie preluate de plen.
"Dacă lucrurile continuă aşa, va trebui sa găsim o modalitate de a depăşi acest impas. Modalitatea este aceea de a modifica rapid Regulamentul Camerei Deputaţilor care să dea posibilitatea ca atribuţiile pe care astăzi le gestionează Biroul permanent sa le preia Camera si atunci lucrurile pot fi rezolvate, domniile lor pot să stea mult şi bine în vacanţa parlamentară pâna în noiembrie 2012", a spus Oltean.
Soluţia a fost respinsă de secretarul Biroului Permanent al Camerei deputaţilor , liberalul Mihai Voicu , care o consideră inacceptabilă.
Sancţiuni pentru blocarea lucrărilor Camerei Deputaţilor
Deputatul independent Eugen Nicolicea a anunţat, miercuri, depunerea unei propuneri de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât cei care blochează lucrările prin absenţă să fie sancţionaţi.
"Dacă la o comisie, preşedintele, vicepreşedintele, secretarul lipsesc doar cu scopul de a bloca şedinţa pot să fie suspendaţi din funcţia respectivă. Am propus, exact cum scrie în regulament, să fie suspendaţi între una şi şapte şedinţe", a declarat Nicolicea, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, pentru deblocarea situaţiei din Camera Deputaţilor, iniţiativele şi propunerile legislative ar putea fi trimise la comisii direct de către plen.
"Este evident că o minoritate abuzivă nu poate să blocheze o instituţie şi atunci plenul trebuie să decidă în locul acelei minorităţi abuzive care nu înţelege să-şi exercite funcţia în mod corect, ci în mod abuziv. În Regulamentul Camerei Deputaţilor, sancţiunile sunt numai pentru deputaţi, nu şi pentru şefi. Cred că este cazul să aibă şi ei răspundere", a susţinut Nicolicea.
Roberta Anastase, motivul boicotului
Marţi, Opoziţia a părăsit din nou , sala de şedinţă a plenului Camerei Deputaţilor menţinîndu-şi astfel poziţia de a nu participa la lucrări atîta timp cât acestea sunt conduse de preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu a subliniat că Roberta Anastase şi Sever Voinescu nu au "dreptul moral să conducă lucrările Camerei Deputaţilor până când nu se va afla adevărul privind votul la Legea pensiilor".
În replică, Roberta Anastase a spus că PNL a depăşit o limită maximă suportabilă şi a făcut "o precizare tehnică", arătând că liberalul Mihai Voicu a fost permanent în sală la votul asupra Legii pensiilor.
După acest schimb de replici, liderul deputaţilor PSD+PC, Mircea Duşa, a anunţat că şi social-democraţii şi conservatorii părăsesc sala de plen.