Opoziţia contestă Legea educaţiei la Curtea Constituţională
Opoziţia a depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitaze a textelor din Legea educaţiei.
Articol de Simona Mihăescu, 15 Decembrie 2010, 12:29
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat miercuri, la Parlament, că opoziţia a depus la Curtea Constituţională a României o sesizare de neconstituţionalitate a textelor din legea educaţiei naţionale, dar şi a modului de adoptare a acestui act normativ.
"'Am depus la secretarul general (n.r. - al Camerei Deputaţilor) pentru a ne încadra în termenele date de plenul Camerei, sesizarea la CCR pe Legea educaţiei naţionale. Sesizarea se referă atât la modul în care a fost adoptată legea, pe procedurile de adoptare şi critică şi chestiunile esenţiale de fond din textul legii (...). Sper că, de această dată, CCR se va pronunţa, ca şi de alte dăţi, în sensul respectării Constituţiei şi a punerii în acord a proiectului legii educaţiei naţionale cu prevederile Constituţiei", a anunţat Duşa
Deputatul PNL, Alina Gorghiu, a declarat la RRA, că nu s-au respectat procedurile parlamentare, în condiţiile în care proiectul legii educaţiei, trecut prin comisie, se află deja pe ordinea de zi a Senatului.
Deputatul PNL a mai spus că argumentul puterii, cum că legea educaţiei reprezintă o urgenţă nu este valabil pentru că prevederile actului normativ se aplică abia în anul scolar 2011-2012.
În legătură cu decizia Birourilor Permanente ca moţiunile să fie prezentate joi şi dezbătute luni, 20 decembrie, Mircea Duşa a afirmat că o asemenea hotărâre nu putea fi luată, atât timp cât documentele nu au fost încă depuse.
Democrat-liberalul Mircea Toader susţine însă că o decizie finală asupra acestor dezbateri poate fi luată doar de plenul reunit.
Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament este considerată adoptată, după ce liberalii au anunţat în plen că îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură, a anunţat, marţi, de la prezidiu, preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
În urma retragerii semnăturilor parlamentarilor PNL de pe moţiunea de cenzură privind Legea educaţiei, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că moţiunea de cenzură nu mai există şi că, în consecinţă, Legea educaţiei este considerată adoptată.
Anastase a precizat că 22 de parlamentari liberali şi-au retras semnăturile, din 138 de semnatari, ceea ce face ca pe moţiune să mai existe 116 semnături, care sunt insuficiente pentru depunerea şi discutarea acesteia.
"Au fost 22 de semnături retrase, din 138 de toate. Acum mai sunt 116 semnături şi putem considera că nu mai există moţiune de cenzură, iar Legea educaţiei naţionale va fi considerată adoptată", a spus Anastase.