Opoziția cere demisiile miniștrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb
Opoziţia a cerut demisiile celor doi miniştri pentru a nu afecta imaginea României în plan extern, dar şi credibilitatea guvernului.
Articol de Cătălina Creţu, 23 Septembrie 2017, 13:40
Conducerea PSD ar putea discuta, luni, situaţia vicepremierului Sevil Shhaideh şi a ministrului delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, implicate în dosarul care vizează trecerea ilegală din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman a unei părţi din insula dunăreană Belina şi a braţului Pavel.
Opoziţia a cerut demisiile celor doi miniştri pentru a nu afecta imaginea României în plan extern, dar şi credibilitatea guvernului.
DNA a cerut, ieri, Parlamentului să avizeze ridicarea imunităţii parlamentare a ministrului delegat pentru fondurile europene, deputata Rovana Plumb.
Ea este cercetată penal în acelaşi dosar în care a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu vicepremierul Sevil Shhaideh.
Potrivit DNA, Rovana Plumb este acuzată că în 2013, când era ministru al mediului, a iniţiat şi promovat un proiect de hotărâre de guvern care a facilitat trecerea ilegală din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman a unei părţi din insula Belina şi a braţului Pavel, pentru ca la doar câteva zile să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
Procurorii mai precizează că adoptarea respectivei hotărâri de guvern a fost posibilă în condiţiile în care Sevil Shhaideh, pe atunci secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, şi-a însuşit în totalitate proiectul şi a susţinut aprobarea lui de către guvern.
Situaţia celor doi miniştri social-democraţi cercetaţi de DNA ar putea fi discutată luni, când este programată o şedinţă a conducerii PSD, au precizat pentru RRA surse din partid.
Reacția PSD
Între timp, de la PSD a venit o singură reacţie, cea a secretarului general adjunct Codrin Ştefănescu.
El susţine că acţiunea DNA este un plan împotriva PSD şi a preşedintelui, Liviu Dragnea, care ar viza eliminarea acestuia de pe scena politică.
Mai mult, Codrin Ştefănescu îl acuză pe ambasadorul român la Washington, George Maior, că ar coordona acest plan, motiv pentru diplomatul român de a anunţă că îşi rezervă dreptul de a-şi apăra reputaţia faţă de folosirea abuzivă a numelui său.
Opoziția vrea capetele celor doi miniștri
Între timp, opoziţia cere demisiile lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb.
Atât PNL, cât şi USR, precizează în comunicate de presă că menţinerea în funcţie a unui ministru asupra căruia planează suspiciuni de corupţie aduce serioase prejudicii de imagine României pe plan extern şi afectează grav credibilitatea guvernului.
Fostul premier Victor Ponta a declarat că a semnat, în această calitate, două hotărâri de guvern ce fac acum obiectul dosarului care le vizează pe Sevil Shhaideh şi pe Rovana Plumb, investigaţie în care a şi fost audiat ca martor.
Într-un interviu televizat el a explicat că un premier semnează ultimul o hotărâre de guvern după ce este contrasemnată de toţi miniştrii.
Victor Ponta a adăugat că din punctul lui de vedere a fost o decizie absolut legală prin care s-a făcut trecerea de la o instituţie publică centrală la una locală.
El susţine că a aflat mai târziu, din presă, că terenurile respective au trecut la o firmă privată.