Opoziţia cere demisia ministrului Educaţiei
Opoziţia este nemulţumită de felul cu PSD gestionează sistemul de învăţământ. Prin moţiunea pe care o va depune în Parlament, Opoziţia cere abrogarea Ordonanţei de urgenţă 49.
Articol de Politica Romaneasca, 15 Septembrie 2014, 14:31
Opoziţia cere demisia ministrului Remus Pricopie şi abrogarea ordonanţei de urgenţă 49 care modifică radical sistemul de învăţământ.
Alianţa Creştin Liberală va depune marţi, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă pe educaţie.
"ACL consideră incalificabil modul în care PSD gestionează învăţământul românesc şi a decis să depună marţi moţiunea simplă 'PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi'. Ponta este într-un mod cinic şi trist potenţial candidat pentru Cartea Recordurilor. PSD a răsturnat valorile în educaţia românească şi le spune cu cinism elevilor de clasa întâi şi a doua că dacă nu ai carte, ai parte. La fel le spune cu dispreţ celor care termină liceul că înveţi, nu înveţi, tot te alegi cu o diplomă", a spus Turcan luni într-o conferinţă de presă.
Ea a adăugat că moţiunea simplă este centrată pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014, care "răstoarnă sistemul şi aşa fragil al valorilor de performanţă şi de calitate din educaţie".
În opinia PDL, prin această ordonanţă învăţământul se politizează excesiv atât la nivel preuniversitar, cât şi la nivel universitar.
"Această Ordonanţă 49/2014 trebuie întoarsă din drumul distrugerii sistemului educaţional. ACL cere prin moţiunea simplă Guvernului Ponta finanţarea corectă a educaţiei româneşti, nu modificări ale legii în avantajul grupurilor căpuşă de pe lângă PSD, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi la colegiile din facultăţi, ierarhizarea şi finanţarea universităţilor pe criterii de calitate şi performanţă academică, renunţarea la doctoratul fără frecvenţă, abrogarea Ordonanţei 49/2014 şi demisia ministrului Educaţiei Naţionale", a mai afirmat Turcan.
Prin motiunea simpla, ACL cere guvernului Ponta:
1. Finanţarea corectă a educaţiei româneşti - nu modificări ale legii în avantajul grupurilor capuşă de pe lângă PSD;
2. Descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti;
3. Renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi la colegiile din facultăţi;
4. Ierarhizarea şi finanţarea universităţilor pe criterii de calitate şi performanţă academică;
5. Renunţarea la doctoratul fără frecvenţă;
6. Abrogarea OUG 49/2014;
7. Demisia Ministrului Remus Pricopie.