Opoziţia a prezentat moţiunea de cenzură în Parlament
PSD şi PNL au prezentat textul moţiunii de cenzură depuse pe Legea salarizării unitare şi anunţă o a doua moţiune pe Legea-cadru a salarizării unitare.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Decembrie 2010, 11:03
Textul moţiunii de cenzură introdusă de opoziţie după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea privind salarizarea bugetarilor în anul 2011 a fost citit, joi, în plenul Parlamentului, în prezenţa premierului Emil Boc.
Moţiunea urmează să fie dezbătută luni de cele două Camere, în şedinţă comună.
Semnatarii moţiunii - 74 de liberali şi 135 de social-democraţi - susţin că prin Legea salarizării unitare, Guvernul permanentizează scăderile cu 25% aplicate veniturilor bugetarilor.
Textul moţiunii, citit de deputata PNL Cristina Pocora, atrage atenţia că Guvernul nu şi-a respectat promisiunea de a readuce la începutul anului viitor salariile bugetarilor la valoarea de dinaintea reducerii de 25%.
"Acest act normativ este cel mai bun indicator atât pentru lipsa de pricepere a guvernanţilor, cât şi pentru ticăloşia lor. Deşi prevede că salarile vor creşte cu 15% în anul 2011, recuperează în fapt doar 1,4% din salariul pierdut în anul 2010, deoarece pe anul 2011 nu se mai acordă premii, prime de vacanţă sau al treisprezecelea salariu. Mai mult decât atât, se taie tichetele de masă sau tichetele-cadou, se elimină plata orelor suplimentare, precum şi munca prestată în zilele de repaos săptămânal, sărbători legale, încălcându-se astfel Codul Muncii", a spus Cristina Pocora.
Premierul Emil Boc a declarat, după prezentarea moţiuni, că acest demers al opoziţiei va fi respins de Parlament, iar Legea salarizării va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.
Opoziţia intenţionează să depună încă o moţiune de cenzură, aplicată de data aceasta pe Legea-cadru privind salarizarea unitară.
Două moţiuni pe Legea salarizării
PSD şi PNL a depus, miercuri, o moţiune de cenzură pe Legea salarizării pe 2011 şi probabil, joi va depune o a două moţiune pe legea-cadru a salarizării unitare, după cum a declarat, preşedintele PSD Victor Ponta.
El a mai spus că ambele documente sunt redactate împreună cu PNL.
Senatorul PSD, Dan Sova a declarat, pentru Radio România, că, în principal moţiunile se axează pe chestiunile de fond din cele doua legi. De asemenea, se va atrage atenţia şi asupra faptului că Guvernul şi-a mai asumat o dată răspunderea pe legea salarizării unitare in 2009, devenită legea 330.
Partidele din opoziţie şi sindicatele sunt nemulţumite de prevederile din pachetul legilor salarizării, pentru care Guvernul şi-a asumat marţi, răspunderea în faţa Parlamentului.
Potrivit senatorului PNL Puiu Haşotti, moţiunea de cenzură va ataca principiile acestor legi.
"Nici acea faimoasă creştere de 15% nu va exista pentru că, dacă adaugăm fie doar şi inflaţia, vom ajunge la concluzia că salariile nu vor creşte în anul 2011. Aşadar se atacă principiile legii, o moţiune de cenzură atacă substanţa acelei legi şi o să vedem care va fi soarta moţiunii de cenzură", a declarat liderul PNL.
Nemulţumirile sindicatelor
Şi sindicatele sunt nemulţumite de noile acte normative, considerând că majorarea de 15% prevăzută pentru anul viitor nu va creşte în mod real salariile. În plus, în anul 2011 nu vor fi acordate prime, tichete de masă, tichete de cadou şi tichete de vacanţă, iar orele suplimentare vor fi recompensate doar cu timp liber.
Potrivit Legii de salarizare unitară, toţi bugetarii care au pierdut anul acesta 25% din salariu vor recupera în 2011 15%, iar salariul minim va creşte de la 600 la 670 de lei. Deşi este vorba despre o majorare salarială, sindicatele sunt nemulţumite de măsurile stipulate în lege, întrucât declară că reducerea salariilor cu 25% aplicată începând cu luna august ar fi trebuit menţinută doar până la finalul acestui an şi astfel ar fi trebut să se vorbească acum de o recuperare totală a banilor pierduţi la salariu şi nu doar de una parţială.
Deşi ar fi trebuit să se aplice din 2011 această grilă care trebuie să reducă diferenţele foarte mari dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar, iar aceeaşi muncă şi aceeaşi funcţie să fie plătite cu aceleaşi salarii, grila se va aplica din anul 2013.