Opoziţia a depus moţiunea de cenzură la Parlament
209 parlamentari au semnat moţiunea de cenzură a Opoziţiei, depusă luni la Parlament.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Octombrie 2010, 15:16
PSD, PNL şi PC au depus la Parlament textul moţiunii de cenzură intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiunea populară".
Liderul Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa a spus că opoziţa doreşte ca documentul să fie citit joi şi dezbătut săptămana viitoare, marţi, 26 octombrie
Preşedintele PNL, Crin Antonescu asusţine că moţiunea este făcută în numele unei zdrobitoare majorităţi a cetăţenilor României şi are drept scop înlăturarea urgentă a acestui guvern.
El a adăugat că până la votarea moţiunii, opoziţia îşi va intensifica eforturile pentru a aduna numărul de voturi necesare succesului acestei moţiuni.
Crin Antonescu a spus că moţiunea are şanse mai mari decât oricând.
"Este o moţiune care are o încărcătură, o miză cu totul specială pentru că nu exprimă doar opţiunea noastră, ca politicieni, este o moţiune făcută în numele şi cu sprijinul marii majorităţi a cetăţenilor României", a spus Crin Antonescu.
El a susţinut însă că nu există garanţii pentru trecerea acestei moţiuni, pentru că în faţa urnei, "fiecare dintre parlamentari are două bile şi o conştiinţă".
"Avem speranţe mari. Garanţii nu putem avea pentru că, dacă ar fi voturi pe garanţii, atunci nu ar mai fi un proces democratic", a spus Antonescu.
El a mai arătat că parlamentarii liberali vor vota în favoarea moţiunii de cenzură, urmând a fi cu toţii prezenţi la dezbaterea şi votul acesteia.
Opoziţia "vânează" voturi şi din arcul puterii
Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat că va discuta în următoarea săptămână, până la votarea moţiunii, cu parlamentari şi din alte grupuri decât PSD şi PC, inclusiv cu cei din UDMR.
El susţine că PDL le-ar fi cerut parlamentarilor să nu voteze moţiunea de cenzură.
Ponta a spus că la votarea moţiunii de cenzură se va vedea cine este de partea oamenilor şi cine este împotriva lor.
"Fac apel la oameni să le ceară celor de la PDL să nu îşi bată joc de ei, să vină să voteze. Dacă au curaj, să voteze "pentru" , dacă sunt cumpăraţi şi şantajaţi în continuare, să voteze "împotrivă", a afirmat Ponta.
El a evitat să se pronunţe asupra şanselor pe care le are moţiunea de cenzură.
"În momentul în care numărăm toate bilele albe din urnă, atunci ştim exact câte voturi sunt", a afirmat Ponta.
PDL nu dă şanse moţiunii de cenzură
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, după şedinţa conducerii PDL că moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie nu va trece şi că parlamentarii coaliţiei şi cei ai PDL sunt solidari cu Guvernul.
"PDL votează împotriva acestei moţiuni. Coaliţia este unită şi solidară şi va respinge categoric această moţiune", a spus Flutur, care nu a putut însă să precizeze dacă parlamentarii PDL vor sta în sală la votul moţiunii de cenzură.
Gheorghe Flutur a arătat că este la latitudinea grupurilor parlamentare să stabilească modul concret de manifestare la votul privind moţiunea de cenzură.