Opinii împărţite, în Spania, privind restricţiile pe piaţa muncii
Spania a anunţat, miercuri, intenţia de a decide restricţionarea accesului la muncă pentru cetăţenii români care nu au lucrat până acum în această ţară.
Articol de Anamaria Damian, 21 Iulie 2011, 08:53
Ministrul spaniol al muncii, Valeriano Gomez, a afirmat , miercuri, că Executivul de la Madrid studiază posibilitatea de a impune din nou permisul de muncă pentru imigranţii din România, care din anul 2009 se pot angaja fără autorizaţie de muncă.
"Această decizie va fi luată de acord cu autorităţile române", a precizat Valeriano Gomez.
Măsura ar urma să fie temporară și nu este atacabilă, dat fiind că prin condiţiile de aderare în primii şapte ani se poate restricţiona accesul cetăţenilor români la piaţa de muncă din ţările Uniunii Europene.
În acest caz însă, neobişnuit este faptul că după ce aceste restricţii au fost ridicate de Spania, pentru cetăţenii români, în 2009, acum s-ar reintroduce.
Spania este statul membru al Uniunii Europene care se confruntă cu cea mai mare rată a şomajului, aproximativ 20% timp de mai multe luni.
O măsură drastică și incorectă, consideră românii din Spania
"N-am auzit, dar mi s-ar părea o măsură foarte drastică, pentru că au nevoie de mână de lucru, şi noi avem nevoie de lucru. Ştiu deja că este foarte greu, se întorc foarte mulţi acasă", a declarat, pentru RRA, un român stabilit la Madrid.
"Nu e, nu e uşor deloc. Lumea crede că vine şi găseşte toate aici şi nu. În primul rând că trebuie să plăteşti o chirie, trebuie să plăteşti o mâncare, trebuie să vii cu bani din ţară şi pe urmă nu-ţi găseşti un loc de muncă", susține un alt român.
Spaniolii sunt de acord cu măsuri de protecţie a pieţei muncii
Spaniolii consideră că ei trebuie să aibă prioritate la angajare.
"Eu cred că muncitorii spanioli vor putea beneficia, în urma acestei măsuri, deoarece avem aproape cinci milioane de şomeri, aşa că restricţiile pentru străini îi favorizează pe spanioli, e logic. Pentru patroni acest lucru e relativ. E o problemă de cerere şi ofertă. Eu cred că atunci când este de muncă, salariile cresc, când se caută locuri de muncă, salariile scad, indiferent de naţionalitate", a declarat, pentru RRA, un cetățean spaniol.
"Spaniolii nu muncesc unde muncesc românii, pentru că românii acceptă salarii mai mici, iar patronii profită de acest lucru şi e o lipsă totală de control, aşa că românul care vine aici trebuie să vină cu contract de muncă şi cu permis de muncă, la fel şi spaniolul care merge în România", a explicat un alt spaniol.
Asociaţiile românilor din Spania au reacţionat până acum diferit
Preşedintele Federaţiei Asociaţiei Românilor din Spania, FEDROM, a declarat pentru o televiziune spaniolă că măsura, aşa cum se cunoaşte până acum, pare îndreptăţită şi legală.
Alţi lideri de asociaţii nu şi-au exprimat nici o părere, iar o mică parte, pe reţelele sociale, au început să se mobilizeze, pentru a prezenta o plângere în faţa autorităţilor, deoarece nu vor să piardă un drept dobândit cu doar doi ani în urmă.
Semne de întrebare și în Congresul deputaților spanioli
În sesiunea de control din congresul deputaţilor, un purtător de cuvânt de la partidele de stânga i-a întrebat, miercuri, pe miniştri prezenţi în sală dacă cetăţenii români sunt mai puţin europeni decât restul, având în vedere că se pregăteşte un plan de restricţii pe piaţa muncii pentru aceştia.
În plus, parlamentarii i-au cerut ministrului muncii să compare în faţa Camerei, pentru a clarifica dacă românii trebuie să se integreze în condiţii mai proaste, ca cetăţeni de mâna a doua în Uniunea Europeană.
Parlamentarii spanioli au cerut ministrului muncii să justifice aplicarea unui nou moratoriu care ar putea amplifica munca la negru.