Operaţiunile de răcire a reactoarelor de la centrala Fukushima, reluate
Muncitorii de la centrala Fukushima din Japonia au reluat eforturile de restabilire a legăturilor electrice şi de răcire a reactoarelor supraîncălzite.
Articol de Laurenţiu Văduva, 22 Martie 2011, 10:38
Situaţie în curs de stabilizare la centrala nucleară japoneză de la Fukushima, după unele progrese înregistrate, marţi, de echipele care încearcă să repornească instalaţiile de răcire.
Bilanţul victimelor cutremurului a crescut şi oamenii sunt tot mai îngrijoraţi de nivelul tot mai mare de contaminare radioactivă.
Bursa din Tokyo a închis, marţi, în creştere cu peste 4%, pe fondul întăririi încrederii investitorilor în capacitatea Japoniei de a soluţiona criza nucleară de la Fukushima.
Potrivit France Presse, toate cele şase reactoare ale centralei au fost conectate la energia electrică şi se fac ultimele verificări pentru pornirea pompelor de răcire.
Reactoarele 3 şi 4 sunt stropite în continuare cu apă.
Sute de experţi şi ingineri ai companiei Toshiba, care a construit o parte dintre utilajele centralei, sunt aşteptaţi la faţa locului.
În ciuda asigurărilor autorităţilor, a crescut teama oamenilor de radiaţii, după ce ultimele teste au arătat o creştere a gradului de contaminare a apei şi a unor alimente.
Laptele din regiunea Fukushima nu se mai comercializează, apa de băut trebuie evitată, iar radioactivitatea se extinde acum şi în apele mării.
Poliţia japoneză a declarat că peste 9.000 de oameni au murit în urma cutremurului şi tsunami, în timp ce aproape 13.000 sunt daţi dispăruţi.
Peste un sfert de milion de persoane trăiesc în adăposturi de urgenţă, dintre care mulţi nu au hrană suficientă sau alte resurse esenţiale.
Nori de fum deasupra reactoarelor 2 şi 3
Personalul de la centrala nucleară Fukushima a fost parţial evacuat, luni, după ce deasupra reactoarelor 2 şi 3 s-au ridicat nori de fum, anunţă France Presse.
Incidentul nou apărut urmează anunţului premierului nipon Naoto Kan, care a declarat că situaţia se îmbunătăţeşte treptat, dar sigur şi că s-a reuşit conectarea sistemelor de răcire a reactoarelor la surse de curent externe.
CNN a anunţat că echipele de intervenţie de la Fukushima au fost instruite, marţi, pentru scenariul în care ar fi nevoite să toare beton peste reactoare, după modelul Cernobîl.
Reactorul 3 este în centrul atenţiei de mai multă vreme, din cauza faptului că în interior este un amestec de uraniu şi plutoniu, extrem de instabil şi ale cărui emisii sunt foarte nocive.