ONG-urile cer clarificări privind unele declaraţii referitoare la Holocaust
O serie de declaraţii referitoare la Holocaust, făcute în Aula Academiei Române, au stârnit indignarea unor organizaţii, care au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Academiei Române.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Februarie 2013, 10:36
Preşedinţii Fundaţiei pentru Democraţie, Cultură şi Libertate, Asociaţiei Pro Democraţia, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Transparency International România, profesorul universitar doctor Paul Dobrescu şi scriitorul George Astaloş au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc, în care susţin că, în cadrul unei reuniuni organizate chiar în Aula Academiei Române, s-au făcut "afirmaţii negaţioniste" în legătură cu Holocaustul.
"În cadrul reuniunii din 14 februarie 2013 în prezenţa conducerii Academiei Române, un domn de origine română care trăieşte şi lucrează la Universitatea din Aachen, Germania a afirmat ca Holocaustul evreilor din Romania este o minciună 'enormă pe plan cosmic' . Şi nimeni din sală nu a reacţionat, ba mai mult, profesorul respectiv a primit şi mulţumiri pentru intervenţia sa", arată semnatarii scrisorii.
Aceştia fac referire la un discurs susţinut în Aula Academiei Române în 14 februarie, la lansarea Enciclopediei Regimului Comunist din România de istoricul Vladimir Iliescu, profesor al Universităţii din Aachen, Germania, în care a acesta a afirmat că "în România au fost persecuţii împotriva evreilor, dar nu a fost Holocaust".
Deplângând răul făcut imaginii României, profesorul Vladimir Iliescu a continuat: "România fiind declasată în mod inutil pentru un lucru care nu a avut loc. Holocaust a avut loc numai în Ungaria şi Germania".
Discursul a fost primit cu aplauze de audienţă, informează Radio România Actualităţi.
Preşedinţii organizaţiilor care semnează scrisoarea deschisă, Cristian Pîrvulescu, Dragoş Şeuleanu, Ovidiu Nicolescu, Marian V.Popa, dar şi oamenii de cultură Paul Dobrescu şi George Astaloş, susţin că "acest fapt este de neacceptat", cu atât mai mult cu cât Academia Română şi-a exprimat punctul de vedere în legătură cu acest tragic episod al istoriei româneşti.
"În acest sens, primul preşedinte al Academiei Romane de dupa Revoluţie, regretatul academician Mihai Drăgănescu a susţinut înfiinţarea unei comisii mixte româno – israeliene formata din istorici. Iar rezultatul cercetării acestei comisii a fost clar: DA, în timpul celui de-al doilea război mondial şi în România a fost Holocaust. De asemenea, sub egida Preşedinţiei României a fost constituită o comisie internaţională care a studiat documentele din arhivele României. Comisia a fost condusă de o personalitate a cărei probitate morală nu poate fi pusă la îndoială: laureatul Premiului Nobel, domnul Ellie Wisel. Şi în acest caz, rezultatul a fost clar: DA, în al doilea război mondial a fost Holocaust şi în Romania", arată semnatarii scrisorii.
Ei susţin că negarea Holocaustului echivalează cu o abatere de la legile in vigoare.
"Ne exprimăm consternarea că în aceste condiţii, o persoană poate sa emită de la tribuna Aulei Academiei Române astfel de declaraţii care contrazic atitudinea corectă, echilibrată şi demnă a societăţii româneşti. România este o ţară membră a Alianţei Nord Atlantice şi a Uniunii Europene. Un partener este credibil atunci când îşi recunoaşte greşelile şi se luptă pentru acceptarea meritelor sale. Un partener este credibil când intelectualii şi liderii de opinie din acea ţară sunt apărătorii adevărului şi ai valorilor morale", se mai arată în scrisoarea deschisă.
Semnatarii documentului îi cer preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, să se delimiteze cu fermitate de afirmaţiile iresponsabile ale vorbitorului din Aula Academiei Române şi să evite pe viitor ca astfel de personaje să folosească tribuna celei mai importante instituţii ştiinţifice româneşti pentru "a crea confuzie şi a justifica abordări extremiste".
Scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Academiei Române
VIDEO Un documentar emoţionant "Holocaust. România", realizat de corespondentul Radio România Actualităţi la Ierusalim, Dragoş Ciocârlan. Imagine şi montaj: Mihai Florea.
Asociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România reacţionează
Asociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România a reacţionat cu nemulţumire la discursul susţinut în Aula Academiei Române de istoricul Vladimir Iliescu, profesor al Universităţii din Aachen, Germania.
Corespondentul Radio România Actualităţi la Ierusalim, Dragoş Ciocârlan, a realizat un interviu cu preşedintele Asociaţiei Culturale Mondiale a Evreilor Originari din România, doctorul în istorie Shlomo Leibovici Laish.
AUDIO Interviul cu Shlomo Leibovici Laish
Aurel Vainer: Vorbitorul a negat importanţa Holocaustului
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România dezaprobă opiniile exprimate de istoricul Vladimir Iliescu în Aula Academiei Române.
Potrivit unui comunicat primit la redacţie, preşedintele Federaţiei, Aurel Vainer este de părere, că vorbitorul a negat, în mod clar, importanţa şi semnificaţia Holocaustului din România, minimalizând suferinţele populaţiei evreiesti, din anii 1941 - 1944, pe cuprinsul ţării noastre.
De cealaltă parte, Academia Română precizează că se disociază total de afirmaţiile lui Vladimir Iliescu, pe care le respinge categoric şi îşi exprimă regretul că acestea au fost făcute în incinta Academiei.