Olguţa Vasilescu:Eliminarea subvenţiei la energia termică va duce la creşterea sărăciei
PSD susţine că eliminarea subvenţiei pentru producerea energiei termice va duce la creşterea sărăciei în România.
Articol de Alina Dobrinescu, 12 Mai 2011, 17:49
Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, senatorul Olguţa Vasilescu afirmă că în urma acestei măsuri, multe familii ar putea ajunge în incapacitatea de plată a facturii la încălzire.
"Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea gospodăriilor care nu-şi vor putea achita facturile va creşte de la 42% la 50%, deci un plus de 8% gospodării, ceea ce înseamnă aproximativ 337.000 de gospodării, înmulţit cu trei membri pe fiecare gospodărie, care este media, înseamnă aproximativ 980.000 de indivizi în sărăcie", a afirmat Olguţa Vasilescu.
Senatorul PSD a criticat modalitatea în care Guvernul României negociază "din ce în ce mai prost" acordul cu FMI, adăugând că în doi ani ţara noastră nu a reuşit să iasă din recesiune.
"Acordul stand-by încheiat de România în 2009 a dus la adâncirea recesiunii, minus 10% scădere de PIB în doi ani plus 200.000 de şomeri şi minus 637.000 de salariaţi în economie. Prin acord se stabileşte reducerea deficitului bugetar de la 6,5% din PIB în 2010 la 4,4 % din PIB în anul 2011, respectiv, 2,2 miliarde de euro, de două ori mai mult decât reducerea din 2010 faţă de 2009", a precizat Olguţa Vasilescu.
La rândul său, fostul secretar de stat în Guvernul 2000-2004, Ilie Ştefan, a precizat că, din punctul său de vedere, ideea eliminării subvenţiei la căldură este "absolut nejustificată" şi ridică o mare problemă în ceea ce priveşte bugetul fiecărei familii.
Ilie Ştefan a explicat că există două tipuri distincte de finanţări în ceea ce priveşte căldura: ajutorul de încălzire ţintit către oamenii în nevoie şi care priveşte efectiv persoanele care au un venit inferior şi sume de bani care compensează procentual o parte din factura la energie termică şi subvenţia la căldură prin care se compensează de la bugetul de stat şi de la bugetele locale o parte din costul combustibililor.
Astfel, în Bucureşti, unde preţul actual al gigacaloriei este de 124 de lei, în cazul în care s-ar elimina subvenţia de la bugetul de stat şi se menţine subvenţia dată de primărie s-ar ajunge la valoarea de 281 lei, cu un total de 456 de lei lunar pentru un apartament cu două camere.
În cazul Bacăului, dacă se elimină subvenţia se ajunge la 238 de lei gigacaloria de la 154 de lei, iar în ianuarie 2012 valoarea facturii la căldură pentru un apartament cu două camere va fi de 501 lei.
Conform aceleiaşi estimări prezentate de reprezentantul PSD, preţul gigacaloriei s-ar putea majora la Cluj de la 165 de lei la 290 de lei, iar în cazul Craiovei de la 194 de lei la 291 de lei.