Olanda şi Marea Britanie au votat pentru europarlamentare
În Olanda, prezenţa la vot a fost de 30% - 32%, iar rexultatele parţiale ale unui exit-poll arată că olandezii au dovedit că sunt mai eurosceptici decât acum 5 ani.
Articol de Claudia Marcu, 23 Mai 2014, 08:23
În Marea Britanie şi Oldanda votul pentru alegerile europarlamentare s-a încheiat joi seara
Nu doar faptul că au votat în aceeaşi zi îi uneşte pe britanici şi pe olandezi, dar şi un alt fenomen care se aşteaptă că va fi emblematic pentru alegerile de anul acesta: ascendenţa puternică a formaţiunilor radicale antieuropene, cu accente uneori xenofobe.
În Marea Britanie ar fi Partidul Independenţei, condus de Nigel Farage, militând deschis pentru ieşirea ţarii din Uniunea Europeană şi blocarea accesului muncitorilor români şi bulgari, şi care se aşteaptă să domine peisajul electoral.
Olanda, de cealaltă parte, devine tot mai eurosceptică, iar votul de joi pentru europarlamentare pare să reflecte acest lucru.
Corespodentul Radio România Actualităţi în Olanda, Claudia Marcu, transmite că prezenţa la vot, stabilă din 2004 până acum, se situează în jur de 30% - 32%.
Acestea sunt rezultate ale unui exit-poll, pentru că rezultatele oficiale vor fi date publicităţii duminică seara sau chiar luni dimineaţă.
Partidele eurosceptice, pentru care aceste alegeri erau foarte importante, au pierdut spectaculos, în comparaţie cu 2009, conform aceluiaşi exit-poll.
Pierderi semnificative, dar şi câştiguri la fel se înregistrează şi în tabăra partidelor proeuropene.
Olandezii, furioşi pe Uniunea Europeană
Oricum, olandezi sunt mai eurosceptici decât acum 5 ani şi, spre deosebire de 2009, campania din acest an s-a focalizat mai mult pe probleme concrete şi nu doar pe un simplu "Da" sau "Nu".
Este evident că emoţiile joacă întotdeauna un rol în politică, şi în cele mai multe ţări, politica face apel la speranţă, cum a fost, de exemplu, campania lui Obama, sau la teamă, teama de a nu pierde bunăstarea, locul de muncă ş.a.m.d..
În Olanda, însă, emoţia dominantă este furia.
Peste 60% din olandezi sunt furioşi pe Uniunea Europeană.
Conform unui sondaj, atunci când e vorba de securitate şi antiterorism, 75% dintre olandezi cred că Europa ar trebui să facă mai mult, însă când vorbim de ieşirea din Uniunea Europeană, doar 24% se declară pentru; libera circulaţie a persoanelor - 47% cred că aceasta ar trebui limitată; extinderea Uniunii Europene - 57% consideră că aceasta trebuie oprită, şi peste 60% că Turcia în niciun caz nu poate să devină membru al Uniunii Europene.
Vineri se desfăşoară alegeri europarlamentare în Cehia şi Iralanda, urmând că până duminică să se voteze în toate ţările UE.
În România, cetăţenii sunt aşteptaţi la vot duminică, 25 mai.