Olanda nu are ca prioritate extinderea Spaţiului Schengen
Ambasadorul Ţărilor de Jos în România, Stella Ronner-Grubačić, anunţă că prioritatea Olandei, în mandatul pe care îl deţine ca preşedintă a UE vizează probelemele Spaţiului Schengen şi nu extinderea acestuia.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Februarie 2016, 09:08
Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei în România, a explicat miercuri, că Preşedinţia olandeză a Uniunii Europene se va concentra pe problemele cu care se confruntă spaţiul Schengen şi nu va merge înainte în ceea ce priveşte extinderea acestuia.
Alte priorităţi vizează migraţia şi crearea de noi locuri de muncă.
Olanda, una dintre ţările fondatoare ale Uniunii Europene, a prezidat blocul comunitar de 11 ori, aminteşte redactorul RRA.
În cursul actualei Preşedinţii, Olanda şi-a propus să acţioneze ca arbitru şi mediator între statele membre. Preşedinţia olandeză a Uniunii şi-a stabilit patru priorităţi:
Olanda vrea o Europă inovatoare şi creatoare de locuri de muncă, finanţe solide şi o zonă euro robustă şi o politică vizionară în ce priveşte mediul înconjurător şi energia.
Olanda mai vrea ca Uniunea Europeană să genereze creştere economică şi locuri de muncă şi să se apropie de societatea civilă, însă în topul priorităţilor Preşedinţiei olandeze este migraţia şi, implicit, securitatea europeană.
Astfel, Preşedinţia olandeză a început deja să negocieze în cadrul Uniunii Europene planul atiterorist prezentat după atentatele din 13 noiembrie 2015 din Paris, care presupune şi crearea unei gărzi europene de frontieră şi redistribuirea refugiaţilor.
Olanda este de părere că securitatea externă şi internă merg mână în mână şi susţine o mai bună redistribuire a refugiaţilor în toată Europa.
Dacă România susţine, ca şi Olanda, securizarea graniţelor externe ale Uniunii, în schimb Bucureşti nu a fost de acord cu cotele impuse de imigranţi.
În plus, valul de migranţi a pus serios sub semnul întrebării spaţiul Schengen la care România vrea să adere.
Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei la Bucureşti: Spaţiul Schengen este sub o presiune uriaşă, asta înseamnă că trebuie să ne concentrăm mai mult pe felul în care administrăm graniţele externe, pe acest lucru sunt concentrate acum toate discuţiile, de aceea spun că problemele de acum pe masa Uniunii Europene şi a Schengen sunt atât de mari încât doar asupra lor trebuie să ne fixăm eforturile.
Deşi Olanda rămâne printre ţările reticente la aderarea României la Schengen, în schimb este de părere că graniţele trebuie să rămână deschise.
Pe de altă parte, Olanda consideră că ar putea fi nevoie de revizuirea unor mecanisme, ca de exemplu aşa-numitul mecanism Dublin.
Olanda va preda pe 1 iulie Slovaciei preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.