Olanda evaluează problemele României "la faţa locului"
Olanda ar putea trimite o misiune în România pentru a evalua funcţionarea sistemului judiciar, în perspectiva aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.
Articol de Radio România, 17 Decembrie 2011, 09:48
Olanda ar putea trimite în România reprezentanţi pentru a evalua la faţa locului progresele în combaterea crimei organizate şi a corupţiei.
Subiectul a fost analizat la Haga de vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, în cadrul unor dezbateri mai ample legate de aderarea României la Spaţiul Schengen.
Vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu afirmă că instituţiile româneşti trebuie să decidă asupra acestui subiect.
"Putem evalua şi cădea de acord de principiu. Instituţiile româneşti urmează să decidă din această perspectivă, dar, în opinia mea, dacă ar fi să vă spun cât se poate de direct o impresie a discuţiilor cu partenerii politici olandezi, ar fi important ca instituţiile olandeze să fie invitate în România, să aibă o misiune de constatare pentru a vedea cât se poate de direct şi a face o evaluare în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar românesc şi a trage concluziile necesare", a spus Diaconescu.
Olanda este, în momentul de faţă, singura ţară care se opune primirii României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie.
La începutul săptămânii, ministrul olandez al imigraţiei şi azilului, Gerd Leers, a anunţat că ţara sa aşteaptă raportul din februarie al Comisiei Europene referitor la justiţie pentru a vedea dacă sunt rezultate pozitive şi dacă va susţine aderarea celor două ţări la Schengen.
Pentru consulul onorific al României în Olanda, Ben Jager, schimbarea regulilor privind aderarea la spaţiul Schengen în timpul jocului are consecinţe şi asupra relaţiilor economice dintre cele două ţări.
"Practic, nu este o problemă pentru oamenii de afaceri olandezi faptul că România nu este membră a Spaţiului Schengen, dar, dacă facem afaceri împreună, este o problemă de încredere şi dacă nu avem un bun renume oamenii nu au încredere în noi deoarece schimbăm regulile tratatului, ceea ce ar putea influenţa negativ afacerile", a spus ministrul olandez Ben Jager, citat de Radio România Actualităţi.