Olanda condiţionează aderarea României la Schengen de progresele în Justiție
Ministrul olandez al afacerilor europene, Ben Knappen, efectuează, miercuri, o vizită oficială la Bucureşti. Foto:Agerpres
Articol de Angela Bârgoan, 11 Mai 2011, 12:37
Ministrul Ben Knapen, a declarat, miercuri, după discuțiile cu ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconski, că țara sa consideră că pentru a da undă verde aderării României la Schengen sunt necesare progrese "sustenabile şi irevesribile" în Justiţie, care nu pot fi confirmate de un singur raport al Comisiei Europene.
Întrebat dacă Olanda este pregătită să dea undă verde aderării României la Schengen în cazul unui raport pozitiv al Comisiei Europene în luna iulie, ministrul olandez a răspuns că este greu de imaginat că pe baza doar a unui singur raport se poate vorbi despre un progres sustenabil şi ireversibil.
"Noi vrem să fim siguri că putem vorbi despre progrese sustenabile şi ireversibile", a precizat oficialul olandez.
Întrebat ce înţelege prin "progrese sustenabile şi ireversibile", ministrul olandez a refuzat să răspundă, precizând că se va reveni la acest subiect când va exista raportul pe tema Justiţiei.
"Vom avea după aceea discuţii despre cum putem traduce raportul în noi acţiuni şi vom avea un răspuns la momentul potrit", a spus Ben Knappen.
Solicitat să răspundă cu "da" sau "nu" la întrebarea dacă este absolut imposibil ca Olanda să accepte aderarea la Schengen în 2011, ministrul Knappen a refuzat, de asemenea, să răspundă.
"Nu pot să răspund unei întrebări care ia în calcul un raport pe care nu îl ştim. Deci ne mişcăm în acest proces pas cu pas. Următorul pas va fi raportul de la finele lunii iunie sau începutul lunii iulie al CE. Noi vom citi acest raport din perspectiva posibilităţii de a vorbi despre progrese sustenabile şi ireversibile. Aceasta va fi măsura prin care ne vom calcula următorii paşi şi vom discuta ", a spus oficialul olandez.
Ministrul Knapen declarase, în 10 februarie, la Paris, că Olanda apreciază că România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu", alăturându-se astfel poziţiilor exprimate anterior de Franţa şi Germania.
Teodor Baconschi: Aderarea la Schengen şi reforma justiţiei sunt subiecte separate
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a precizat, într-o declaraţie de presă susţinută cu ministrul olandez al afacerilor europene, că cele două subiecte sunt guvernate de norme proprii, iar amalgamarea acestora duce la lipsă de soluţii.
"Părerea mea este că în continuare trebuie să tratăm separat Schengen şi reforma justiţiei. Sunt două subiecte separate guvernate de norme proprii şi, dacă se face un amalgam, cred că persistăm într-o lipsă de soluţii", a spus ministrul Baconschi.
El a adăugat că a vorbit cu oficialul olandez despre aderarea la Schengen, menţionând că este vorba despre "un subiect în divergenţă, care a fost tratat cu toată francheţea".
La București, responsabilul olandez se mai întâlnește, miercuri, cu ministrul român al justiţiei și cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isarescu, iar miercuri după-amiază cu investitori olandezi în Romania.