Olanda cere României îndeplinirea criteriilor Schengen
Parlamentarii de la Bucureşti încearcă să schimbe percepţia statelor Uniunii Europene care se opun aderării României la spaţiul de liberă circulaţie Schengen, lucru care ar trebui să se întâmple în martie 2011.
Articol de Petruţa Obrejan, 08 Decembrie 2010, 20:42
Olanda dă asigurări că, nu intenţionează să fie foarte severă cu România, dar insistă că acordul Schengen e foarte important şi de aceea vrea ca toate criteriile de aderare să fie îndeplinite.
De fapt, acesta a fost mesajul pe care preşedinta Comisiei de Afaceri Europene din Parlamentul Olandei l-a transmis, miercuri, membrilor unei delegaţii parlamentare române.
Aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv strategic naţional care a unit partidele politice din România şi acest lucru s-a văzut şi miercuri, la Haga - a spus preşedintele Comisiei Afacerilor Europene din Parlamentul României, Viorel Hrebenciuc.
“ Trebuie să fim foarte atenţi la ce fel de declaraţii politice facem acasă, pentru că aici se monitorizează totul şi orice declaraţie are repercusiuni în afară. Şi în al doilea rând, a impresionat faptul că am fost, puterea şi opoziţia deopotrivă, axaţi pe acelaşi obiectiv” a spus Viorel Hrebenciuc.
Preşedinţa comisiei de specialitate din parlamentul olandez, Gerda Verburg, a explicat de ce Olanda leagă procesul de aderare la Spaţiul Schengen cu Mecanismul de Verificare şi Cooperare în domeniul justiţiei.
“Le-am spus astăzi colegilor noştri că trebuie rezolvată şi problema corupţiei. Legăm cele două procese pentru a fi convinşi că la momentul aderării României la Spaţiul Schengen vom avea un partener de încredere” a afirmat Gerda Verburg.
“Nu cred că trebuie să ne agăţăm de o dată fixă. Le-am spus colegilor noştri din România că este foarte bine că au venit aici şi ne-au spus ce s-a făcut până acum. În momentul în care partenerii Schengen sunt convinşi că totul merge bine în practică şi nu doar pe hârtie, atunci vom putea vorbi de o anumită dată, dar aceasta depinde şi de guvernul nostru, nu numai de parlamenta menţionat preşedinta Comisiei Afacerilor Europene din Parlamentul Olandez.
Vicepreşedintele Comisiei Afacerilor Europene, senatorul democrat-liberal Marian Rasaliu, crede că Olanda este o ţară membră a comunităţii europene destul de rigidă, destul de dificilă, iar politicienii olandezi trebuie să fie convinşi că românia a făcut tot ceea ce trebuie să îndeplinim criteriile tehnice, politice de aderare la Spaţiul Schengen.
Deputatul liberal Tudor Chiuariu, crede că aceste semne de întrebare ale politicienilor olandezi vin, pe de-o parte, din bătălia politică internă din Olanda, iar pe de altă parte din declaraţiile şi măsurile care au fost prezentate într-un mod nepotrivit de către autorităţile române, mai ales în ultimii doi ani.
Şi senatorul UDMR György Frunda concluzionează că nu există o imagine clară asupra a ceea ce s-a făcut în România, că politicienii olandezi au anumite dubii şi semne de întrebare, mai ales citind presa.
“Cred că întâlnirea noastră, din acest punct de vedere, a fost foarte edificatoare pentru ei. Eu cred că în urma acestor discuţii avem şanse să avem o majoritate în parlamentul olandez. Dar în primul rând cred că guvernul olandez trebuie să aibă voinţa de a vota pentru aderarea României la zona Schengen” a precizat György Frunda.