Octavian Bot renunţă la PD-L
Deputatul de Bihor Octavian Bot a anunţa, luni, că a demisionat din Partidul Democrat-Liberal şi a revenit în PNL, partid al cărui membru a mai fost şi în perioada 1995-1997.
Articol de Dan Carp, 09 Mai 2011, 19:49
Octavian Bot s-a întors în PNL, partid părăsit în 1997, pentru că, spune el, "s-ar fi înşelat în privinţa proiectului politic al democrat-liberalilor".
El a fost, după 1990, pe rând, membru al PAC, PL '93, PNL, PNL-CD, UFD, AP şi, din 2008, al PDL.
Octavian Bot spune că a făcut dintotdeauna politică de dreapta, însă acum s-a convins că democrat-liberalii nu au această identitate.
"Partidul Democrat nu s-a transformat, n-a trecut din Internaţionala Socialistă în Partidul Popular European din convingere. A trecut din oportunitate. A fost o oportunitate pe care Traian Băsescu a sesizat-o şi pot să spun că trecerea PD la Partidul Popular a fost la comanda căpitanului", a declarat Octavian Bot.
Reprezentanţii PDL sunt surprinşi de plecarea lui Octavian Bot din partid, pentru că, spun ei, acesta nu şi-a exprimat vreo nemulţumire. Vicepreşedintele Gheorghe Flutur nu este îngrijorat.
"Amintiţi-vă că foarte mulţi oameni din PSD, din PNL au plecat, s-a înfiinţat şi UNPR-ul. Şi noi am primit mai mulţi parlamentari în această perioadă şi, dacă prezentăm şi un bilanţ al intrărilor şi ieşirilor, al plecărilor şi venirilor, PDL şi, în general, actuala coaliţie are un bilanţ consistent pozitiv", a explicat Gh.Flutur.
În grupurile parlamentare ale PDL s-au înscris 11 deputaţi şi doi senatori ai PSD şi PNL pe parcursul acestei legislaturi, fără a-i pune la socoteală pe parlamentarii care au părăsit partidele de opoziţie pentru a activa ca independenţi.
Între timp, partidele care alcătuiesc USL au transferat şapte deputaţi şi patru senatori, fapt care a permis opoziţiei să obţină majoritatea în Senat
La câteva ore de la anunţul înscrierii lui Octavian Bot în PNL, conservatorii anunţau şi ei transferul unui coleg de coaliţie.
Florentin Gust trece de la PSD la conservatori
Social-democratul Florentin Gust s-a înscris în PC, pentru că, spune el, în acest partid a găsit susţinere pentru o candidatură la Primăria Craiovei.
Pentru profesorul Andrei Ţăranu, mutările celor doi reprezintă încercările parlamentarilor de a-şi maximiza şansele în alegeri, dar şi încercările partidelor de a se poziţiona mai bine în vederea aceloraşi alegeri.
" Sigur, nu putem contesta că există sau ar putea să existe şi diverse formule de şantaj în interiorul celor trei partide din partea fiecăruia, astfel încât fiecare dintre ele să aibă o poziţie cât mai importantă atunci când se vor face împărţirile pe funcţii. Ceea ce înseamnă sondajul intern pentru aceste partide este o miză foarte mare. E o miză nu numai pentru 2012, dar, în condiţiile în care ei speră să ajungă la guvernare, este şi pentru perioada guvernării", a declarat Andrei Ţăranu.
În total 60 de parlamentari, 41 de deputaţi şi 19 senatori şi-au schimbat afilierea politică cel puţin o dată de la începutul prezentei legislaturi.
Singurul partid din care nu au plecat şi în care nu au venit parlamentari este UDMR.