Obiectivul României: Fondurile pentru agricultură şi coeziune să nu fie reduse
România va susţine la Consiliul European să nu se reducă cele 30 de miliarde de la politica agricolă comună sau de la coeziune.
Articol de Radio România, 07 Februarie 2013, 12:15
Obiectivul României în Consiliul European este ca politica de coeziune şi fondurile pentru agricultură să nu fie afectate de reducerea bugetului Uniunii, a declarat preşedintele Traian Băsescu la Aeroportul Otopeni înainte de plecarea spre Bruxelles.
"Obiectivele noastre par a fi clare. Vom vedea care sunt jocurile din interiorul Consiliului, dar în mod categoric România va susţine ca cele 30 de miliarde să nu fie amputate, reduse de la politica agricolă comună sau de la coeziune. Trebuie să găsim alte zone. Este punctul de vedere al României", a spus preşedintele Traian Băsescu înaintea plecării la Consiliul European unde se discută bugetul Uniunii Europene.
Preşedintele Traian Băsescu participă timp de două zile, la Consiliul European.
Este cea de-a doua rundă de negocieri între cei 27 de lideri ai statelor membre ale Uniunii Europene privind bugetul multianual pentru perioada 2014-2020.
La recentul Consiliu European dedicat special acestui subiect, din 22-23 noiembrie 2012, nu s-a ajuns la un acord final, însă s-a acceptat o reducere totală de 100 de miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, de 1.033 miliarde de euro.
Liderii europeni au identificat în noiembrie soluţii de tăieri pentru 70 de miliarde de euro, rămânând ca la acest Consiliu să se pună de acord pentru distribuirea pe capitole a restului de reducere de 30 de miliarde.
Negocierile, care se anunţă a fi destul de dificile au ca scop final construcţia unui buget capabil să finanţeze investiţii, care să ducă la crearea de noi locuri de muncă.
În centrul atenţiei, la Summit-ul de joi, se va afla premierul britanic, David Cameron, care a ameninţat cu veto-ul, dacă viitorul buget nu va prevedea reducerea cheltuielilor.
Alte state, mai ales cele din blocul estic, intrate recent în Uniune, printre care şi România au interesul să primească, în continuare, o finanţare substanţială pentru agricultură sau coeziune socială.