Obiective economice ale Cabinetului Ungureanu
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu îşi propune consolidarea stabilităţii economice şi majorarea prudentă a salariilor şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru.
Articol de Alice Vasiloiu, 10 Februarie 2012, 12:36
Programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu este elaborat într-un context internaţional încă turbulent, caracterizat de incertitudini economice ridicate la nivel european.
Dintre statele membre, 11 state au îngheţat salariile, şase au îngheţat pensiile, şase au crescut TVA-ul, cinci au crescut vârsta de pensionare şi două au redus salariile.
În România, construcţia bugetară aferentă anului 2012 încurajează crearea de locuri de muncă, se arată în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu.
Totodată, continuă relansarea economică, cu o creştere economică între 1,8% - 2,3%, cu un deficit bugetar de sub 3% şi cu accelerearea absorbţiei fondurilor europene pentru a depăşi pragul de absorbţie efectivă de 20% la sfârşitul acestui an, potrivit datelor din Programul de Guvernare 2012.
Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu a vorbit joi la Parlament despre obiectivele economice din acest an.
Primul obiectiv al Guvernului este consolidarea stabilităţii economice şi respectarea angajamentelor cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană.
Premierul a spus că există preocuparea Guvernului pentru majorarea prudentă a salariilor şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru.
Alte priorităţi sunt reducerea decalajului de competitivitate a economiei româneşti în raport cu media europeană, precum şi asigurarea condiţiilor favorabile procesului de convergenţă economică a celorlalte state UE.
Guvernul îşi propune de asemenea continuarea programelor pentru facilitarea IMM-urilor la finanţare.
În confruntarea cu criza economică şi financiară, viziunea Guvernului vizează modificări la nivelul
eficientizării şi a reducerii cheltuielilor publice precum şi pentru creşterea veniturilor bugetare.
Pe de altă parte, s-a aplicat un pachet de măsuri de relansare economică, care are în vedere crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor, îmbunătăţirea accesului la finanţare.
De asemenea, se urmăreşte cultivarea spiritului antreprenorial, diminuarea poverii fiscale şi administrative precum şi creşterea competitivităţii economiei româneşti.
Plan de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune
Gradul de absorbţie efectivă a fondurilor europene a atins nivelul de 5,55% la finalul anului 2011.
Pentru 2012, lista de proiecte prioritare finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, vitale pentru dezvoltarea socială şi economică a României, vizează principalele acţiuni:
Ascultă "Actualitatea în dezbatere" realizată de Dragoş Ghiţulete, la Radio România Actualităţi, pe tema obiectivelor economice ale Guvernului Ungureanu.