Oana Schmidt-Hăineală: Nu intenţionez să-mi dau demisia
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cere demisia de onoare a Oanei Schmidt-Hăineală din funcţia de preşedinte al CSM. Noul preşedinte al CSM susţine că nu intenţionează să-şi dea demisia.
Articol de Simona Mihăescu, 14 Ianuarie 2013, 15:05
Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat luni, că nu intenţionează să-şi dea demisia, fiind în exercitarea unui mandat obţinut cu respectarea tuturor procedurilor legale.
"Am o responsabilitate care derivă direct din exercitarea acestui mandat, pe care eu înţeleg să mi-o asum pe deplin. (...) Nu a existat niciun fel de joc de culise. Alegerea este rezultatul unui vot democratic, care poate să placă sau nu unei minorităţi. Suntem în situaţia în care votul nu place unei minorităţi, vorbim de un număr de şapte judecători", a afirmat Hăineală.
Noul preşedinte al CSM a făcut un apel către colegii din Secţia pentru judecători să conştientizeze rolul mandatului lor, deoarece sistemul judiciar i-a mandatat, i-a votat să-i reprezinte pe magistraţi în CSM.
"Este motivul pentru care primim salariul lunar, să venim la serviciu, să lucrăm, să participăm la şedinţele de plen şi secţii şi să luăm decizii în interesul sistemului judiciar. Deci apelul meu către colegii din Secţia de judecători este un apel la calm, la raţiune, la conştientizarea mandatului de membri CSM şi responsabilităţile care derivă din acesta", a mai spus şeful CSM.
Judecătorii cer demisia de onoare a noului preşedinte CSM, Oana Hăineală
Judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedinte al CSM în 2011, membru ales în Consiliu, a declarat, luni, că evenimentele derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor din 4 ianuarie creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar.
El a precizat că "jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate".
"La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând şi serioase probleme de legalitate", a spus Dumbravă, precizând că aceasta este poziţia Secţiei pentru judecători a CSM, adoptată cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa de luni.
Horaţius Dumbravă: CSM trebuie resetat
Judecătorul Dumbravă a afirmat că membrii Secţiei pentru judecători a CSM au respins "ferm şi categoric" afirmaţiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor secţiei.
"Am asistat în ultimele zile la manipulări ruşinoase ale opiniei publice, cu consecinţe grave pentru statul de drept din România", a spus Dumbravă.
Ca o deblocare a situaţiei, Secţia pentru judecători a CSM a solicitat demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt-Hăienală din funcţia de preşedinte al Consiliului, iar judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte, Dumbravă precizând că "CSM trebuie resetat".
Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă pe 4 ianuarie în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, ea fiind vicepreşedinte al instituţiei.
Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.
Hăineală este primul procuror care devine preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.