Oana Schmidt-Hăineală este noul preşedinte al CSM
Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Articol de Alina Dobrinescu, 04 Ianuarie 2013, 15:47
UPDATE Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a cerut, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM, Plenul Consiliului urmând să ia o decizie în privinţa acestei solicitări, pentru care este necesară majoritatea de voturi.
Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă, vineri, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, ea fiind până în prezent vicepreşedinte al instituţiei.
Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.
Hăineală este primul procuror care devine preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
După alegerea preşedintelui CSM urmează să fie anunţate candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte.
Alina Ghica nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi aleasă vicepreşedinte CSM
Judecătoarea Alina Ghica, care candidează pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, nu a întrunit, vineri, numărul de voturi pentru a fi aleasă în această funcţie.
După ce aceşti membri ai CSM au părăsit sala, ei au precizat că Alina Ghica nu a întrunit cele zece voturi necesare pentru a fi aleasă vicepreşedinte, ci doar opt, urmând ca votul să se reia.
Oana Schimdt Hăineală a declarat că a fost convocată o nouă şedinţă a plenului CSM vineri după-amiază pentru a se relua procedura pentru alegerea viitorului vicepreşedinte al instituţiei.
Ea a precizat că reluarea procedurii pentru alegerea vicepreşedintelui nu împiedică alţi membri CSM judecători să-şi depună candidatura şi nici pe Alina Ghica, respinsă în cadrul primei proceduri.
Cine este Oana Schmidt-Hăineală?
Oana Schmidt-Hăineală a fost, din ianuarie 2012, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar din ianuarie 2011 este membru ales în CSM, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, pentru un mandat de şase ani.
În perioada 15 iulie 2010 - 6 ianuarie 2011, Hăineală a ocupat funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, cu grad de profesional de parchet de pe lângă curtea de apel, iar din februarie până în iulie 2010 a fost consilier al preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
Citeşte aici proiectul Oanei Schmidt-Hăineală
Hăineală a mai ocupat şi funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor, în perioada mai 2009 - februarie 2010, şi a fost director al Direcţiei pentru Relaţia cu Ministerul Public şi de prevenire a criminalităţii şi a corupţiei din Ministerul Justiţiei.
Din august 2004 până în mai 2008, Oana Andrea Schmidt Hăineală a ocupat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, anterior fiind procuror şef al Biroului de anchete speciale magistraţi şi poliţişti Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.
Potrivit CV-ului, toate calificativele profesionale primite de Hăineală au fost "foarte bine".
Oana Schmidt Hăineală a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi a urmat cursuri postuniversitare de drept penal şi criminologie la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, cursuri postuniversitare de management organizaţional la Universitatea din Bacău, cursuri de specializare pe tema "Studii privind securitatea naţională - Evaluarea informaţiilor" la Colegiul Galillee, Israel.
De asemenea, Hăineală a finalizat două masterate în "Ştiinţe militare şi informaţii", la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" şi în "Securitate şi apărare naţională" la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".
În anul 2011, Oana Schmidt Hăineală a obţinut şi o diplomă de doctorand în Ştiinţe Militare şi Informaţii la Universitatea Naţională de Apărare Carol I".