Oana Florea: Nu se poate spune cu certitudine că s-a fraudat votul în 2009
Peste 40 de persoane au fost audiate la Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 şi au fost studiate pagini întregi de documente în timpul celor aproximativ 10 luni de activitate.
Articol de Radiojurnal, 23 Ianuarie 2018, 20:49
Comisia parlamentară de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 nu a ajuns la o concluzie clară cu privire la corectitudinea desfăşurării scrutinului, dar a făcut astăzi, la prezentarea raportului, o serie de propuneri de modificări legislative care să înlăture pe viitor posibile modalităţi de fraudare a alegerilor.
Peste 40 de persoane au fost audiate la Comisia de anchetă şi au fost studiate pagini întregi de documente în timpul celor aproximativ 10 luni de activitate.
Preşedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea arăta că documentele analizate indică faptul că, în octombrie 2009, guvernul de atunci a emis două ordonanţe de urgenţă, declarate apoi neconstituţionale, care schimbau cadrul legislativ pentru numirea şefilor din instituţiile deconcentrate.
S-a constatat, astfel, intenţia de fraudă - a declarat Oana Florea, dar neexistând buletinele de vot, nu se poate spune cu certitudine că s-a fraudat votul la alegerile prezidenţiale din 2009.
Deputatul PSD Oana Florea s-a referit şi la momentul întâlnirii şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi, cu fostul director al SRI, George Maior, şi adjunctul său, Florian Coldea, acasă la Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009. Comisia nu a fost ajutată n a găsi răspunsuri în această privinţă - a explicat Oana Florea.
"Având în vedere că vorbim de persoane cu funcţii importante în stat şi că aceşti oameni nu au vrut să vorbească despre scopul în care se aflau în acea seară, în acel loc, face să planeze suspiciunea că, în seara alegerilor, aceste persoane s-au întâlnit la un eveniment privat cu scopul de a influenţa rezultatul votului. Cu toate acestea, din probele administrate în acdrul anchetei nu se poate trage o astfel de concluzie", a spus Oana Florea.
Raportul a primit nouă voturi pentru din partea PSD, ALDE şi UDMR, în lipsa reprezentanţilor PNL, USR şi ai PMP, documentul urmând a fi înaintat Parchetului, Preşedinţiei, CSM şi Guvernului.
Un document pus la dispoziţia jurnaliştilor, astăzi, arată că Inspecţia Judiciară a solictat recent Comisiei parlamentare de anchetă să transmită inspectorilor judiciari copii ale corespondenţei pe care parlamentarii au purtat-o cu şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi.