Oamenii ies în stradă ca să-și apere locurile de muncă
La Rovinari a avut loc un miting pentru menţinerea locurilor de muncă din minerit şi energie.
Articol de Cătălina Creţu, 17 Aprilie 2016, 08:38
Aproximativ 200 de persoane au participat ieri, la Rovinari, la un miting în care au cerut menţinerea locurilor de muncă din minerit şi energie şi reducerea poluării de la depozitul de cărbune din oraş.
Protestatarii au dorit să atragă atenţia conducerii Complexului Energetic Oltenia asupra faptului că este nevoie de un dialog mai bun cu angajaţii, dar şi cu comunitatea locală.
Participanţii la miting şi-au exprimat solidaritatea cu minerii care au plecat în marş spre Bucureşti, la începutul acestei săptămâni, pentru a trage un semnal de alarmă faţă de situaţia în care se află compania.
Oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, în perspectiva disponibilizărilor programate în vară, când ar urma să fie daţi afară încă 2000 de angajaţi.
Ei sunt nemulţumiţi şi de poluarea pe care o produce depozitul de cărbune al complexului energetic şi au spus corespondentului RRA, Răzvan Stoichiţoiu, că îmbunătăţirea calităţii aerului i-ar determina pe investitori să vină în oraş.
"Cel mai afectat oraş posibil - care este oraşul Rovinari. Facem marşul ăsta ca să se înţeleagă la Bucureşti că stăm într-o zonă foarte afectată şi să nu aibă ei gândul să închidă această termocentrală. Eu mă gândesc la viitorul copiilor noştri".
"Vrem să creăm un viitor mai bun pentru noi şi pentru oraşul nostru, pentru păstrarea locurilor de muncă şi, totodată, suntem solidari cu minerii care au plecat spre Bucureşti", au spus participanții la miting.
La începutul săptămânii, câteva zeci de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au plecat în marş de la Târgu Jiu spre Bucureşti, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dificile în care se află compania energetică.
Liderul sindical Dumitru Pârvulescu a declarat ieri, la Radio România Actualităţi, că o mare parte din vină o au intermediarii de pe piaţa de energie şi le-a reproşat autorităţilor că nu vor să intervină.
"Din păcate, Ministerul Energiei nu vrea să-şi asume decât chestiuni generale. Piaţa de energie este reglementată atât primar, cât şi secundar, nu de statul român, ci de anumite interese din piaţă, care fac ca consumatorul să plătească pe zi ce trece mai mult, iar noi, ca şi producători strategici, să primim din ce în ce mai puţin din preţul final", a spus Dumitru Pârvulescu.
Liderul sindical estimează că anagajţii care mărşăluiesc vor ajunge mâine în Capitală, unde vor să depună memorii la Guvern şi la Preşedinţie.