Oamenii de afaceri străini, de acord cu reducerea CAS-ului
Oamenii de afaceri îşi doresc stabilitate legislativă şi instituţională şi susţin aplicarea măsurii de reducere a CAS de la jumătatea anului.
Articol de Iulian Olescu, 05 Iunie 2014, 08:05
Vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, a declarat, miercuri, după întâlnirea delegaţiile FMI şi Comisiei Europene, că oamenii de afaceri nu sunt însă convinşi că există resursele necesare pentru aplicarea unei astfel de reduceri.
"Nu reducem CAS din taxă suplimentară. Ideea este colectăm mai bine. Nu ştiu în ce măsură va fi realist. Noi doar am spus că părerea noastră este că ar fi bine pentru economie să facem asta, fiindcă nivelul de taxare pentru forţa de muncă este destul de mare în România, mai ales în comparaţie cu celelalte ţări din Europa, şi atunci ar fi o măsură binevenită şi asta ar micşora diferenţa dintre cei care plătesc contribuţiile sociale şi taxele, şi cei care nu plătesc", a afirmat acesta.
Delegaţiile FMI şi Comisiei Europene s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii mediului privat.
Experţii internaţionali au discutat şi cu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară despre restructurarea ASF şi recâştigarea credibilităţii după scandalurile care au implicat fosta conducere a Autorităţii, a informat redactorul RRA, Iulian Olescu.
Misiunea FMI, CE şi Băncii Mondiale se află de luni în România. Vizita va dura în jur de două săptămâni.
Miza principală a actualelor negocieri o constituie obţinerea acordului din partea partenerilor creditori externi asupra măsurii de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale cu 5% la angajator.
Autorităţile române trebuie să demonstreze că au soluţii pentru acoperirea pierderilor de venituri bugetare presupuse de o astfel de decizie.
Măsura reducerii CAS cu 5 la sută este prioritate absolută pentru guvern, a precizat premierul Victor Ponta,
după discuţiile de marţi de la Palatul Victoria cu delegaţia finanţatorilor internaţionali.
"Primul lucru pe care ne concentrăm este reducerea taxării muncii, pentru că acolo e o problemă importantă în România. Problema principală e la CAS, pentru că impactul este mare. Impactul semestrial este peste 2,5 miliarde de lei şi trebuie acoperit acest lucru", a declarat, marţi, Ponta.