Oamenii de afaceri și-au spus nemulțumirile la Comisia de buget-finanțe
Lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal şi numărul prea mare de formulare pe care le au de completatat şi depus sunt principalele nemulţumiri ale oamenilor de afaceri din România.
Articol de Angela Matei, 14 Februarie 2018, 16:10
La dezbaterea organizată de deputaţii din Comisia de buget-finanţe, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi-au spus părerea şi în legătură cu ordonanţa privind transferul contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
În opinia mediului de afaceri, Ordonanţa 79 privind transferul contribuţiilor a generat nesiguranţă atât în rândul angajatorilor, cât şi al angajaţilor şi a descurajat investiţiile.
Despre o perturbare a afacerilor au vorbit şi reprezentanţii Camerei de Comerţ americană.
Aceştia consideră că preluarea contribuţiilor sociale în salariul brut al angajatului s-a făcut fără o analiză a implicaţiilor acestei filosofii.
"Nu am identificat o motivaţie economică sau fiscală", le-a spus parlamentarilor Dan Schwartz.
"Schimbarea este necesară atunci când ceva nu funcţionează. Din punctul nostru de vedere, contribuţiile sociale, felul în care ele erau plătite, funcţionau. Cu sincope, bineînţeles, cu contribuabili mai puţin corecţi - astea sunt lucruri inerente în orice economice. Motivul principal pentru care abordarea aceasta nu este foarte bine privită în majoritatea statelor dezvoltate ale lumii este acela că, în principiu, mutând toate contribuţiile sociale în sarcina angajaţilor, angajatorii sunt, practic, separaţi de angajaţii lor, iar responsabilitatea lor scade", a adăugat Schwartz.
Nu au lipsit nici criticile opoziţiei. Deputatul PNL Lucian Heiuş a subliniat că statul ar trebui să fie partenerul celor oneşti şi nu să modifice Codul fiscal pentru 16% dintre agenţii economici care erau mai puţin corecţi cu plata contribuţiilor.
"Nu trebuie să mai minţim. Realitatea este una singură: s-au mărit salariile prea mult, şi-au dat seama că nu pot să fie acoperite şi atunci e făcut acest transfer de contribuţii de la angajator la angajat. Nu era mai corect să spui celor 1.200.000 de bugetari: măi, oameni, nu vă mai pot da 25% începând cu 1 ianuarie, vă dau doar 4% creştere şi să nu afectez aproape 1 milion de agenţi economici?", a spus Lucian Heiuş.
Reprezentanţii puterii au precizat că vor ţine cont de argumentele mediului de afaceri, dar că o revenire ar fi dificilă, mai ales în cazul celor care au majorat deja brutul.
"Ar trebui să luăm o decizie clară în ceea ce înseamnă Ordonanţa 79 în cel mai scurt timp, având în vedere că în momentul de faţă, ne găsim pe un prag de incertitudine. Nu o putem întinde la nesfârşit, va trebui să ne punctăm foarte clar amendamentele pe care vrem să le punem. Va trebui să pornim de la punctul în care ne găsim în momentul de faţă în a vorbi de reversibilitate, de a ne aduce înapoi cu contribuţiile. Cred că nu facem decât o polemică politică şi nu ne ajută pe nici unul dintre noi cu nimic", a subliniat deputatul PSD Radu Adrian Pau.
Dezbaterile pe fond vor începe săptămâna viitoare, când opoziţia a solicitat să fie prezent la Comisia pentru buget şi ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.