Oamenii de afaceri cer retragerea noilor măsuri fiscale
Reprezentanţii patronatelor critică faptul că modificarea Codului Fiscal s-a făcut fără consultarea reală a părţilor interesate şi fără studii de impact.
Articol de Iulian Olescu, 20 Noiembrie 2017, 19:04
Oamenii de afaceri cer retragerea noilor măsuri fiscale adoptate de executiv.
Reprezentanţi ai patronatelor, invitaţi la o şedinţă a Comisiilor Economică şi de Buget din Senat au criticat astăzi faptul că modificarea Codului Fiscal s-a făcut fără consultarea reală a părţilor interesate şi fără studii de impact.
În plus, pe lângă faptul că există categorii de angajaţi afectaţi direct, cum ar fi cei din IT sau cercetare-dezvoltare, nici impactul asupra bugetului de stat nu ar fi unul pozitiv, mai spun ei.
Unul dintre reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Ionuţ Sas, a punctat şi faptul că impozitul pe cifra de afaceri va fi obligatoriu pentru peste 80% dintre firmele din România şi că multe dintre acestea vor fi afectate negativ.
"Această măsură ar trebui să fie una opţională, să li se dea posibilitatea acestor contribuabili de a opta între a fi plătitori de impozite pe microîntreprinderi sau plătitori de impozit pe profit. La un calcul sumar pe care l-am efectuat, având în vedere că o mare parte din aceste microîntreprinderi au o marjă de profitabilitate redusă, vor plăti o sumă mai ridicată faţă de ceea ce plătesc în momentul de faţă ca impozit pe profit", a spus Ionuţ Sas.
Reprezentanţii mediului de afaceri susţin amânarea aplicării măsurilor fiscale şi vorbesc inclusiv de distorsiuni pe piaţa muncii deoarece multe venituri ar urma să se mute către zona de PFA, unde impozitarea este mai favorabilă.
Unii membri ai comunităţii de afaceri se tem şi de faptul că executivul ar putea să îi oblige să crească salariile brute, pentru ca apoi să nu mai aplice trecerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajaţi.
"În luna ianuarie se poate motiva că lipseşte un aviz fie de la Comisia Europeană sau orice altă situaţie invocată şi spun 'Noi am vrut să facem reduceri de fiscalitate, dar nu se poate, aşa că revenim la tipul de impozitare anterior, în condiţiile în care salariile brute deja sunt crescute cu 20% şi înregistrate în Revisal", a spus preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan.
Preşedinţii Comisiilor Economică şi de Buget-Finanţe din Senat, Daniel Zamfir şi Eugen Teodorovici, spun că susţin majoritatea poziţiilor oamenilor de afaceri şi că vor depune amendamente pentru modificarea formei actuale a ordonanţei de schimbare a Codului Fiscal.