O sută de spitale mai puţin, în urma reprofilărilor
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat duminică pentru Mediafax, că urma reorganizării şi reprofilării spitalelor numărul acestora a scăzut cu o sută.
Articol de Adriana Leu, 30 Mai 2011, 09:34
Doar şapte din cele 352 de spitale publice sunt în clasa de competenţă foarte înaltă, dar şi acestea trebuie să îşi rezolve unele probleme până la sfârşitul anului.
În caz contrar, din ianuarie 2012 vor fi declasificate.
Cele mai multe dintre spitale se află în ultima clasă de competenţă, adică a patra.
Acestea sunt cele mai importante concluzii după clasificarea a peste 95% dintre unităţile spitaliceşti ale ţării.
Astfel, unităţile medicale cu cele mai înalte competenţe sunt Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Universitar din capitală, dar şi spitalele de urgenţe din Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa.
De la 1 iunie, spitalele vor primi bani în funcţie de clasificare
Ministrul Cseke Attila a mai declarat că în prezent sunt în curs de clasificare şi spitalele private.
Ministrul sănătăţii a făcut referire şi la personalul din cele 67 de unităţi cu patru desfiinţate de la 1 aprilie Cseke Attila spune că peste 3.300 de angajaţi au fost deja redistribuiţi, iar 462 nu au primit redistribuire.
Ministrul consideră că managerii de spitale care au refuzat să redistribuie sau să primească personal medical redistribuit ar trebui să fie sancţionaţi.
Cseke Attila cere Ministerului Finanţelor sprijin pentru marile proiecte, printre care construcţia de spitale regionale în parteneriat public-privat şi achiziţia de ambulanţe şi elicoptere pentru dezvoltarea serviciilor de urgenţă.