O nouă zi de negocieri la Ministerul Muncii
Sindicatele din educaţie şi administraţie se vor intalni din nou joi, cu reprezentanţii Ministerului Muncii . Discuţiile vizează negocierile privind proiectul legii de salarizare unitară .
Articol de Simona Mihăescu, 21 Octombrie 2010, 11:02
Sindicaliştii din aceste domenii cer , în continuare , o poziţionare mai bună în noua grilă de salarizare . Astfel , cei din educaţie vor creşterea salariilor pentru debutanţi şi pentru cei cu vechime completă şi gradul didactic maxim.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anuntat miercuri, că încă se mai fac simulari pentru echilibrarea coeficienţilor de ierarhizare şi că varianta finală a proiectului de lege va fi gata în două săptămâni , variantă pe care guvernul ar urma să o aprobe , în şedinţa de saptămâna viitoare.
Între timp , câteva zeci de cadre didactice afiliate federaţiile sindicale FEN şi FSLI au continuat joi, pichetarea sediului ministerului Educaţiei. Protestatarii sunt nemulţumiţi , în principal , de poziţionarea lor în noua grilă de salarizare .
Sindicatele şi guvernul nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în privinţa noii legi a salarizării unitare.
Reprezentanţii ministerului au promis că unele dintre doleanţele sindicaliştilor se vor rezolva. Profesorii vor poziţii mai bune în grila de salarizare şi vor continua protestele până la obţin.
În plus, reprezentanţii sindicatelor nu sunt de acord cu asumarea răspunderii de către guvern pe legea educaţiei.
Primii prezenţi la discuţii, au fost liderii sindicali din educaţie, care au obţinut o serie de promisiuni care vizează aşezarea pe o poziţie superioară în grila de salarizare a profesorilor debutanţi şi a celor cu vechime şi toate gradele.
Liderul Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr spune că protestele vor continua până când promisiunile făcute de autorităţi vor fi îndeplinite.
"Am discutat unele repoziţionări şi sperăm că acestea se vor realiza. Protestele rămân. Până nu vedem rezultatele nu putem să ne oprim" a declarat liderul "Alma Mater".