O nouă rundă de discuţii Băsescu-FMI
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Articol de Radio România, 06 Mai 2012, 09:50
UPDATE Preşedintele Băsescu a spus, duminică, în preambulul discuţiilor că nu va trimite scrisoarea de intenţie în Parlament, dacă nu se va găsi soluţia ca deficitul structural, fondul pentru sănătate şi cel al pensiilor să nu fie afectate.
"Aşa cum s-a discutat cu ministrul finanţelor, elementul-cheie, legat de plăţile pe care trebuie să le faceţi în perioada următoare, trebuie să rămână la un anumit nivel, astfel încât deficitul structural şi fondul pentru sănătate şi cel al pensiilor să nu fie afectate. Este un element esenţial, din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea în Parlament, dacă acest principiu este afectat. În alte domenii, am înţeles că nu avem mari progrese în privinţa reformelor, însă programul a fost renegociat, în ultimele zile, şi se va bucura de succes în perioada următoare" a spus preşedintele.
Franks: Continuitea angajamentului este un lucru pozitiv
Jeffrey Franks a arătat, la rândul său, că din punctul de vedere al FMI "continuitatea angajamentului luat de România este "un lucru pozitiv"
"Aşa cum spuneţi, s-au făcut progrese şi un lucru favorabil este că a existat cooperare între foşti oficiali guvernamentali şi noii oficiali. Este un lucru pozitiv pentru noi, pentru că acesta ne vorbeşte despre continuitatea angajamentului, pe care şi l-a luat România şi despre seriozitatea cu care îşi priveşte obligaţiile internaţionale, legate şi de consolidarea fiscală. Este un lucru mulţumitor pentru noi, pentru că viitorul ministru de finanţe, ministrul desemnat şi fostul ministru de finanţe au venit să discute cu noi despre toate aceste lucruri. Este foarte importantă cooperarea şi România are viziune fermă în rândul mai multor partide politice cu privire la calea de urmat în viitor", a spus Franks, duminică, la întâlnirea de la Cotroceni.
Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au avut, pe tot parcursul zilei de sâmbătă, discuţii cu miniştrii nominalizaţi pentru a face parte din cabinetul Victor Ponta.
La capătul acestor întâlniri, ministrul desemnat la Finanţe, Florin Georgescu, a declarat că există fonduri pentru majorarea salariilor bugetarilor cu 8% şi pentru restituirea către pensionari a banilor opriţi la asigurările de sănătate.
Pe 26 aprilie, la ultima întâlnire pe care a avut-o şeful statului cu delegaţia FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, Traian Băsescu afirmase că este o adevărată provocare ca România să rămână "pe poziţie" din punct de vedere economic în an electoral, adăugând că ţara noastră este determinată să facă acest lucru.
La aceeaşi dată, Jeffrey Franks, a precizat că delegaţia evaluează prognoza macroeconomică a României, arătând că ţara noastră "rezistă" mai bine decât multe state din Europa.
"De abia ne-am început misiunea în urmă cu câteva zile. Facem progrese excelente, evaluăm prognoza macroeconomică. Ne uităm la prognoza macroeconomică şi vedem cum evoluţiile s-au schimbat de-a lungul ultimelor luni. După cum ştiţi, sunt încă efecte negative asupra restului Europei, dar România rezistă mai bine decât multe în acest an. Nu o să fie la un nivel foarte înalt, dar va fi mai bine", spunea joia trecută, Jeffrey Franks.
Băsescu: Ar fi un dezastru prelungirea crizei politice
Preşedintele Traian Băsescu consideră că ar fi "un dezastru" prelungirea crizei politice, răspunzând la o întrebare legată de varianta ca Guvernul Ponta să nu treacă de Parlament.
Şeful statului a făcut aceste declaraţii, sâmbătă, într-un hipermarket unde se afla la cumpărături.
Întrebat pe cine ar desemna premier dacă acest guvern nu ar trece, Băsescu a spus: cităm : "Ar fi un dezastru să prelungim criza politică".
Potrivit agenţiei Mediafax, şeful statului a mai spus că va colabora "instituţional" cu Victor Ponta, precizând că, "ori de câte ori se fac lucruri în interes naţional", acestea trebuie făcute împreună.
Misiunea comună a celor trei instituţii se află la cea de-a cincea evaluare a acordului de tip preventiv, care este în derulare cu autorităţile române.