O nouă plângere penală împotriva Robertei Anastase
PSD susţine că s-a votat în plen, cu cartela preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, deşi aceasta lipsea din sală.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Octombrie 2010, 14:35
PSD a anunţat marţi, că va depune o nouă plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, acuzând faptul că s-a votat, în plen, cu cartela acesteia deşi democrat-liberala nu se afla în sală.
Anunţul a fost făcut, marţi, de purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, care a menţionat că social-democraţii vor depune la Parchet inclusiv lista cu votul electronic de marţi, înregistrat la secţiunea "vot final", unde apare că Roberta Anastase a votat.
Pe de altă parte, el a menţionat că Parchetul va fi în situaţia de a cerceta cazul, ceea ce va demonstra, prin martori, că Roberta Anastase nu se afla în sală în momentul în care s-a înregistrat votul electronic al acesteia.
În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că intenţionează să o dea în judecată pentru calomnie pe Aura Vasile, viceliderul grupului parlamentar al PSD - PC.
Ea a susţinut că Roberta Anastase nu este prezentă la lucrări, deşi apare că a votat mai multe proiecte de legi.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precizează că votul ei a fost acordat în mod regulamentar şi că a fost prezentă în sala de şedinţe.
Plângere penală pentru abuz în serviciu
PSD a anunţat, în 21 septembrie, că a depus o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii publice.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a spus atunci că social-democraţii consideră că Anastase şi Voinescu trebuie să plătească în Justiţie pentru ceea ce au făcut la dezbaterea Legii pensiilor, încercând să o treacă "furând votul".
"Ei au recunoscut acest furt, dar nu este de ajuns, ar trebui să plătească pentru comportamentul ilegal şi criminal, răspunzând penal în Justiţie", preciza Moldovan.
La rândul său, avocatul PSD, Camel Clementina, preciza că cei doi oficiali ai Camerei riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
Războiul plângerilor penale
În aceeaşi zi, Roberta Anastase a anunţat că, împreună cu grupul parlamentar al PDL, va depune o plângere penală la adresa liderului PSD Victor Ponta, acuzându-l pe acesta că ar fi votat succesiv la Legea pensiilor, deşi nu se afla în sală.
Controversa pe acest subiect a continuat, marţi, 5 octombrie, liderul deputaţilor PNL prezentând în plenul Camerei o cerere de înfiinţare a unei comisii de anchetă care să analizeze modul în care s-a dat votul final la Legea pensiilor, document semnat de mai mulţi parlamentari ai opoziţiei.
Călin Popescu Tăriceanu a înaintat lista cu semnături preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean, arătând că solicitarea ar fi trebuit să fie depusă la Biroul Permanent al Camerei cu o zi în urmă, însă şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Cererea a fost însă respinsă, pentru propunerea de înfiinţare a comisiei de anchetă votând 116 parlamentari, împotrivă alţi 109 în timp ce şapte s-au abţinut.
Marton Arpad, deputat UDMR, a arătat că propunerea PSD şi a PNL nu a obţinut majoritatea celor prezenţi, fiind nouă parlamentari care nu au votat.
După respingerea cererii în plen, urmată şi de un vot favorabil pentru alcătuirea grupului independenţilor, deputaţii PSD şi PNL au părăsit sala în care se desfăşura şedinţa.