O nouă lege electorală, soluţia pentru comasarea alegerilor
Propunerea privind comasarea, anul viitor, a alegerilor locale cu cele parlamentare a stârnit controverse, iar oficialii Autorităţii Electorale spun că nu se poate pune în practică, decât printr-o nouă lege electorală.
Articol de Cătălin Purcaru, 25 August 2011, 08:32
Organizarea alegerilor locale din 2012 cu câteva luni mai târziu, pentru a se desfăşura concomitent cu alegerile parlamentare, presupune cel puţin modificarea a două legi cu caracter organic.
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a declarat că soluţia pentru comasarea alegerilor este adoptarea unui nou act normativ şi în niciun caz nu poate fi vorba despre trecerea acestor modificări prin ordonanaţă de urgenţă a Guvernului.
"În actuala bază legală existentă nu se poate, pentru că în Legea administraţiei publice locale, respectiv Legea 215 se precizează că mandatul primarului şi al Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi preşedintelui de Consiliu Judeţean este de patru ani şi ele nu pot fi prelungite decât în cazuri excepţionale, de calamităţi naturale, război şi aşa mai departe. Cele parlamentare, se prevede clar în Constituţie, că nu pot fi făcute înainte de termen. Deci, singurele alegeri care se pot duce mai departe sunt cele locale, dar ele pot fi făcute doar dacă se modifică cadrul legal actual şi aceasta se poate face printr-o nouă lege. O nouă lege care să conţină prevederi atât legate de alegerile locale, cât şi de cele parlamentare. A face modificări la legile existente actuale ar însemna să facem o cârpeală", susţine Muhuleţ.
Comasarea alegerilor, la limita democraţiei
Analistul politic, Andrei Ţăranu, crede că se pot găsi diferite formule de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, chiar dacă, spune el, o hotărâre în acest sens ar sta la limita democraţiei.
"Există câteva clauze în Constituţie care spun că, în ceea ce priveşte Parlamentul, alegerile parlamentare pot fi amânate maximum şase luni. Ori, în aceste condiţii, probabil că se vor gândi la găsirea unei formule de mijloc prin care să considere că alegerile locale pot să fie împinse spre şase luni, înspre noiembrie sau chiar mai târziu, a spus Amdrei Ţăranu.
Ţăranu nu înţelege de ce s-ar recurge la o comasare a alegerilor, ţinând cont de faptul că cele două instituţii implicate au roluri complet diferite.
"Primăria are un rol executiv, în timp ce Parlamentul are un rol legislativ", a mai spus Ţăranu.
Comasarea alegerilor, o idee care prinde contur
Liderii PD-L propun comasarea, în anul 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare, care să aibă loc în luna noiembrie.
Reprezentanţii democrat-liberalilor susţin că acest lucru este posibil prin modificarea Legii administraţiei publice locale şi a Legii alegerilor locale.
Propunerea comasării alegerilor este susţinută şi de lideri ai UDMR, iar copreşedinţii USL s-au declarat şi ei de acord, în principiu, cu această propunere.
Iniţiativa urmează să fie analizată în coaliţia de guvernare.