Numărul parlamentarilor ar putea creşte
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a declarat că odată cu alegerile legislative din iarnă este posibil ca numărul parlamentarilor să crească.
Articol de Amalia Bojescu, 25 Septembrie 2012, 14:00
Numărul parlamentarilor în viitorul legislativ este din nou subiect de dispută între principalii actori politici.
USL cere PDL să-şi asume public faptul că din 9 decembrie Parlamentul ar putea avea un număr mai mare de senatori şi deputaţi şi asta din cauză că, spun cei de la putere, democrat-liberalii au contestat la Curtea Constituţională legea care prevedea introducerea votului uninominal pur şi reducerea numărului de parlamentari.
Fiecare competitor politic ce va depăşi pragul electoral de 50% plus unu va primi mandate proporţional cu voturile contabilizate la nivel naţional şi la nivelul fiecărei circumscripţii judeţene.
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ spune că redistribuirea mandatelor se face în baza unui calcul matematic.
"Principiul de bază e acela al proporţionalităţii. Nici un partid nu va fi dezavantajat. Toţi vor primi un mandat în funcţie de numărul de voturi pe care le încasează", a declarat Marian Muhuleţ.
Dacă un partid câştigă mai multe colegii decât ar fi avut dreptul atunci este în situaţia de a împărţi mandatele cu ceilalţi competitori care au trecut pragul electoral şi care trebuie să fie reprezentanţi în Parlament. Marian Muhuleţ a mai spus că vor fi colegii şi cu doi sau trei parlamentari.
"Cifra actuală se va acoperi cu siguranţă. Să presupunem că la nivelul unui judeţ, un partid reuşeşte să câştige toate colegiile cu 50% plus unu dintr-un judeţ, evident că şi celelalte partide care vor face pragul electoral vor fi îndreptăţite să primească un mandat sau două mandate. Acolo va apărea această situaţie de dublare şi cei mai bine clasaţi candidaţi ai respectivului partid vor primi mandat, fără să fi câştigat colegiul", a spus Muhuleţ.
USL a încercat modificarea legii prin introducerea votului uninominal pur şi reducerea numărului de parlamentari, însă PDL a contestat actul normativ la Curtea Constituţională şi a avut câştig de cauză.