"Nu vindeţi terenurile agricole!"
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, îi sfătuieşte pe fermieri să nu cedeze presiunilor şi să nu-şi vândă terenurile oricui şi cu oricât, pentru că acestea sunt şi vor rămâne valoroase.
Articol de Simona Mihăescu, 30 Octombrie 2011, 08:57
"Nu vindeţi terenurile agricole acum, vor veni şi vremuri mai bune", a lansat îndemnul către populaţie, ministrul agriculturii, sâmbătă, la Bistriţa.
El a spus că terenurile sunt şi vor rămâne valoroase şi i-a îndemnat pe proprietari să le întreţină şi nu le vândă pentru că potenţialul lor se va vedea în perioada următoare, când se vor face presiuni pe piaţa funciară.
O statistică prezentată de ministrul agriculturii arată că străinii deţin între 700.000 şi 800.000 de hectare, cele mai multe dintre ele fiind cumpărate după 2010.
Despre Legea privind igienizarea terenurilor, Tabără a declarat că va fi susţinută indiferent de unele interese politice.
"Constatăm că sunt extrem de multe terenuri care nu au fost cosite, nu se valorifică iarba. Este o zonă şi un domeniu pe care eu cred că va trebui să îl privim cu mai multă atenţie şi aici mă adresez deţinătorilor de terenuri. Legea privind igienizarea terenurilor este pe proceduri şi o vom susţine dincolo de ce înseamnă unele interese politice - asta ca să dau un răspuns şi pentru cei care se întreabă de ce nu a apărut mai repede. Sigur că sunt probleme de a nu pune taxe şi de a elimina taxele, dar să ne gândim că aceste terenuri trebuie să producă", a spus acesta.
Valeriu Tabără a subliniat avantajele întreţinerii terenurilor agricole, al căror potenţial de producţie trebuie menţinut pentru a-şi arăta valoarea.
"În România, terenurile pe care le avem trebuie să producă. În al doilea rând, nu trebuie să producă necazuri celor care lucrează şi care investesc. În al treilea rând, se dau bani pentru terenuri care se lucrează sau pe care se aplică bunele practice agricole - asta înseamnă curăţirea lor. În al patrulea rând, vreau să vă spun că aveţi o valoare şi valoarea aceasta trebuie să o întreţineţi la un potenţial de producţie", a susţinut ministrul agriculturii.
În privinţa recoltei de anul viitor, Valeriu Tabără a spus că la cereale nu sunt probleme, doar rapiţa a fost cea mai expusă de secetă.
"Toamnele, în general, în România nu sunt toamne ploioase, cu mici excepţii. Sunt semănate circa 340.000 de hectare, deci o suprafaţă importantă, iar pentru cereale nu sunt probleme, se poate semăna în continuare", a mai spus Valeriu Tabără, prezent sâmbătă, la Bistriţa.