"Nu suntem de acord cu Legea asistenţei sociale"
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a vorbit, joi, la Radio România Actualităţi despre criza datoriilor României, precum şi despre realităţile politice actuale.
Articol de Alina Dobrinescu, 20 Octombrie 2011, 16:36
Fostul premier al României, Adrian Năstase, a comentat la postul public de radio sfatul dat de PSD cetăţenilor, şi anume să nu dezvăluie la recensământ Codul Numeric Personal. Năstase a afirmat că prin această măsură se poate împiedica fraudarea voturilor la viitoarele alegeri.
"Prin CNP-ul acesta, prin faptul că se obţine CNP-ul şi, deci, elementele de identitate, pot să fie transferate pe un vot fictiv. Noi suntem extrem de preocupaţi de tot ce poate să determine în final un vot fraudat la alegerile de anul viitor".
Fostul premier a declarat că partidul din care face parte pregăteşte un program prin care să dezvolte "înnoirea stângii în Europa". "Totuşi, ca partid de stânga, trebuie să încercăm să menţinem aceste rădăcini, să dezvoltăm, până la urmă, abordarea nostră într-un context al unei înnoiri al stângii în Europa".
"Dezbatem la Consiliul Naţional două teme care nouă ni s-au părut foarte importante şi anume: statul social responsabil, o temă care să pună în discuţie şi problemele economice şi problemele sociale, dar şi relaţia dintre individ şi stat. Eliminarea unei legende, aceea că noi sprijinim statul asistenţial, nu, este vorba de statul social în formula europeană modernă, în formula constituţională românească şi într-o abordare politică, ce ne permite să introducem un concept pe care îl considerăm extrem de important şi de responsabilitate - şi pentru individ, şi pentru comunitate şi pentru guvernare. Democraţie şi libertate, o a doua temă", a mai spus Năstase.
De asemenea, Adrian Năstase a explicat că nucleul politic al partidului este Consiliului Naţional al PSD.
"Consiliul Naţional are mai puţin 1.000 de membri, dar este nucleul, până la urmă, politic. Este structura care funcţionează între congresele partidului, pentru a valida activitatea structurilor politice, dar şi pentru a lansa anumite mesaje, pentru a lansa bătăliile pentru alegeri - ceea ce s-a întâmplat în 1999, sau în 2007. Practic, platforma pentru alegeri şi platforma de idei, de soluţii este pornită, este gestionată, până la urmă, de acestă structură", a spus Năstase.
PSD nu susţine Legea asistenţei sociale
În ceea ce priveşte Legea asistenţei sociale, amânată pentru a patra oară în Parlament, Adrian Năstase a spus că PSD nu susţine această propunere întrucât "este neadecvată la momentul actual".
El a adăugat că "se doreşte renunţarea la ceea ce înseamnă sprijinul pentru categorii sociale, care au greutăţi. Nu putem fi de acord cu aşa ceva. Faptul că, la un moment dat, anumite ajutoare nu s-ar da celor care au patru sau cinci găini în curte, faptul că s-au introdus nişte criterii absolut aberante pentru anumite tipuri de ajutoare, că nu a avut loc dialog social în legătură cu aceste probleme, că s-a venit, pur şi simplu, pe nişte comenzi date din afară sau, în sfârşit, acceptate cu mare uşurinţă de guvern, lucrurile astea ne deranjează şi ne deranjează".
Referitor la apelul preşedintelui Traian Băsescu către Parlament, pentru ca să se adopte mai rapid două proiecte de lege - cel pentru modificarea şi completarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi proiectul legii asistenţei sociale, pe care îl cere FMI, Năstase consideră că "astea sunt şmecheriile lui Traian Băsescu".
El susţine că "Traian Băsescu a introdus aceste elemente în Scrisoarea de intenţie, care nu este a FMI-ului către România, ci a României către FMI. Sunt angajamentele pe care le-a luat. Şi acum ne spune că FMI-ul ne cere lucru ăsta. Nu. Să fie foarte clar. Astea sunt angajamentele de politică de dreapta, de dreapta extremă, pe care guvernul Boc le-a luat fără niciun fel de consultare a partidelor politice, iar acum Traian Băsescu face apel nu la partide şi la grupurile politice din Parlament, ci la Parlament".
"Eu aş vrea să fiu preşedinte director general al Radio România", a răspuns Adrian Năstase la întrebarea realizatorului "ce funcţie şi-ar dori în cazul în care USL ar ajunge la putere?". Referitor la afirmaţiile fostului preşedinte, Ion Iliescu, conform cărora Adrian Năstase ar fi mai pregătit decât Victor Ponta pentru fruncţia de prim-ministru, Năstase a spus că "este mai pregătit pentru orice funcţie."
Totodată, Adrian Năstase a reaminit că în cazul alegerilor prezidenţiale anticipate, Crin Antonescu ar candida din partea USL pentru funcţia de preşedinte, iar PSD ar propune prim-ministrul, aşa că nu se pune problema ca el să devină preşedintele României.